Színjátszással csökkentik a hajléktalanok számát

2008.10.20. 13:11
Művészetterápiával segíti a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete.

Az új módszertani eljárással 2001-ben kezdett el foglalkozni a szervezet, amikor megalapította a madridi úti hajléktalanszállón a hajléktalanokból álló AHA Színpadot (A HAjléktalanok színpada). Az amatőr színpad 2002-ben debütált, máig számos rendezvényen lépett fel és több díjat nyert.

A Szamárfül c. előadás

A program sikere abban is mérhető, hogy a 2001 óta 22 főre emelkedett színtársulat tagjaiból nyolcan mára már családban vagy éppen saját fenntartású albérletben élnek, kikerülve az otthontalanok közösségéből. "Ugyan a szám nem nagy, mégis úgy véljük, hogy megfelelő módszertani rendszer kidolgozásával a hajléktalanságból kikerült személyek száma tovább nőhet" - fogalmazott Gál Gellért Ákos, a madridi úti hajléktalanszálló vezetője.

Az AHA Színpad a héten különleges akcióra készül: a Szlovákiából, Hollandiából és Csehországból érkező hajléktalan színpadokkal közösen október 25-én, szombaton 18 órakor az Újpesti Polgári Centrumban angol nyelven viszi színpadra Charles Dickens Karácsonyi ének című művét.

Nem pszichés betegség

Az AHA Színpad hajléktalan reintegrációban elért sikere nem vitatható, azonban a művészetterápia használata a hajléktalanok rehabilitációjában Magyarországon nem elfogadott, pedig alkalmazzák azt a drog-, alkoholproblémákkal küzdők esetében is. Ennek oka számos pszichiáter szakvéleménye szerint az, hogy a hajléktalanság nem pszichés betegség.

Szamárfül

Füsti Molnár Sándor, az AHA Színpad vezetője szerint a hajléktalanság tényleg nem betegség, ugyanakkor tény, hogy sok idő elteltével jelentős önbizalomhiány, depresszió alakulhat ki a hajléktalanokban, amely megakadályozza őket a társadalomba való visszailleszkedésben. A művészet eszközei, a színjátszás alkalmas arra, hogy pozitív visszajelzéseket juttasson el a fedél nélkül maradtak felé, önbizalmukat növelje, megmutassa számukra azt, hogy képesek alkotó munkára, sorsuk jobbítására.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett hajléktalanszállókon közel ötszáz fedél nélküli kap ellátást, gondozást. Társadalomba való visszailleszkedésükre több programot dolgozott ki a szervezet. Az AHA Színpad mellett 1997-ben indította útjára rehabilitációs programját és idén nyitotta meg szolgáltatóházát is, amely hét hajléktalannak ad munkát és lakhatási támogatást, miközben a program résztvevői asztalosnak tanulnak.