Eleonóra
0 °C
12 °C

Rendhagyó művek a Horváth Béla Művészeti Alapítványban

2005.01.17. 18:37
Lakner, Kicsiny és Szabó a Horváth Béla Művészeti Alapítvány első vásárlásai közt. A legjobb kritikus Baglyas Erika lett.

Lakner Antal, Kicsiny Balázs és Szabó Dezső egy-egy művét választotta ki a Horváth Béla Művészeti Alapítvány kuratóriuma a gyűjtemény első három darabjának, jelentette be hétfő délután az egyik főkurátor, Petrányi Zsolt művészettörténész.

Az első alkalommal megrendezett eseményen díjaztak egy műkritikust, Baglyas Erikát is.

Nem panoráma

Horváth Béla
Horváth Béla

A 2003-ban alapított Horváth Béla Művészeti Alapítvány (HMA) a 2003-as Velencei Képzőművészeti Biennále idején vált szélesebb körben is ismertté. Az alapító, az Aviva életbiztosító Rt. vezérigazgatója támogatta ugyanis a nehézkes állami finanszírozás miatt szorult helyzetbe került Kis Varsó csoport Nefertiti-projektjét.

Az alapítványt 20 millió forinttal indították el, de ez "az összeg öt évig csak hízik", ahhoz nem nyúlnak, mondta az Indexnek Horváth Béla. A műtárgyvásárlásra fordítandó évi kétmillió forintot az alapító magánvagyonából biztosítja. Horváth elmondta, hogy 1991 óta gyűjt műalkotásokat, a választást azonban mindig szakértőkre bízta, saját ízlése kevéssé játszik szerepet.

A kuratórium olyan gyűjtemény létrehozását tűzte ki célul, ami nem panorámát nyújt a kortárs képzőművészetről, hanem azt mutatja be, mi foglalkoztatja a kortárs művészeket. A válogatás során nem csak klasszikus értelemben vett műalkotásokra koncentrálnak, hanem beválogatnak olyan műtípusokat is, amiket itthon kevésbé, külföldön azonban már előszeretettel gyűjtenek, ismertette a terveket Petrányi Zsolt.

A koncepció szellemében a három megvásárolandó mű közül csak az egyik grafika, a másik kettő egy fotó és egy álhasználati tárgy.

Egy holland Tinnyén

Az alapítvány évi egy ösztöndíjast is támogat. Idén Emo Verkerk holland festő alkothat az alapítvány tinnyei műtermében. A festőt, aki január 29-én állít ki az ACB galériában, egyébként Horváth Béla választotta ki, mivel beleszeretett Truman Capotet ábrázoló festményébe. Mint elmondta, az író kultikus, Hidegvérrel című regénye már csak azért is fontos számára, mert abban van egy életbiztosítós szál is.

Szoboszlai János és Emo Verkerk
Szoboszlai János és Emo Verkerk

A megvásárolt művek egyelőre nem lesznek láthatóak a közönség számára, jelenleg ugyanis a gyűjtemény alapozása zajlik. Kérdésünkre, hogy a HMA által megfogalmazott gyűjtési elvek kritikái-e a közelmúltban indult magán művészeti alapítványnak, a 3 milliárdból elindított Kogartnak, Horváth azt mondta: alapítványuk ötlete még a Kogart előtt született, és a kuratóriumi tagokat is előttük kérte fel a munkára. Az ügy háttere, hogy a Kogart viharos körülmények közt lemondott, és az HMA jelenlegi kuratóriuma közt vannak átfedések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!