Röntgennel fedezték fel a 230 éves Antarktisz-festményt

2004.07.05. 18:18
Cook kapitány festője az Antarktisz partjainál alkotta meg a kopár látképet, majd érzékien túlfűtött trópusi tájat festett rá. A világot járt festő később bankot alapított és egyéb borzalmas dolgok is történtek vele.
Egy dús, trópusi táj olajképe alatt fedezték fel Antarktisz legelső, ismert ábrázolását. A művész, aki Cook kapitány második felfedezőútján vett részt a déli féltekén, 1772-ben festette meg a zord tájat. A röntgen segítségével megtalált olajfestményt kedden láthatja először a közönség.

A jéghegyeket ábrázoló kép az egykor neves, de később teljesen elfeledett angol művész, William Hodges nyolcvan ismert alkotásának egyike. Az antarktiszi tájképre később festett új-zélandi kikötő azt bizonyítja, hogy Hodges a helyszínen vetette vászonra a vad, sarkvidéki tájat, amire ismeretlen okokból a később elért új-zélandi Pickersgill kikötőjének látképét festette rá.

"Hodges kétség kívül a tizennyolcadik század egyik méltatlanul elfeledett festője" - nyilatkozta David Attenborough, aki a Reutersnek művészeti kérdésekben is állást foglal.

Hodges - Oaitepeha Bay, Tahiti
Hodges - Oaitepeha Bay, Tahiti
A londoni Tengerészeti Múzeumban rendezett kiállítás William Hodges első bemutatója lesz 1795 óta.

Érzéki tájak

Hodges 28 éves korában csatlakozott Cook kapitány 1772-es, a déli félteke ismeretlen vidékeire vezető expedíciójához. Míg Joseph Banks festőként a flóra és fauna feltérképezésében vett részt, Hodges-nek a táj megörökítése volt a feladata.

"A kép lírai módon mutatja be a tájat. A maga érintetlenségében ábrázolja a déli paradicsomot" - érzékenyült el Attenborough.

A hároméves úton készült festményeken érintetlen tájak, égbe szökő hegyek, nyugodt tengerpartok és egzotikus bennszülöttek jelennek meg, akik láthatóan nem sejtik, mit is jelent majd számukra Cook kapitány és festőjének érkezése.

"A néző felfedezheti az érzékiség egyértelmű jegyeit a festményeken. Szexualitás sugárzik majd mindegyikről" - bocsátkozott a részletekbe az eddig leginkább véznaujjú makik, lemúrok és ocelotok ismerőjeként tévészereplő Attenborough.

Egy borzalmas élet krónikája

Hodges mégsem a földi paradicsomban élte le életét. Bár elismert festőnek számított, neve halála után megdöbbentően hamar feledésbe merült. Élete utolsó, 1795-ös kiállítását a hatóságok bezáratták, mivel úgy találták, képei - az angol-francia háború derekán -háborúellenes hangulatot árasztanak.

William Hodges - Új-zélandi férfi
William Hodges - Új-zélandi férfi
A festő ezt követően nevetséges áron pénzzé tette munkáit, hogy a bevételből Devonban bankot nyisson. Két évvel később azonban - bizonyítva a bankszakma és a művészet összeférhetetlenségét - tönkrement. A csődeljárást nem érhette meg: miközben csónakjával - a bankjába tartva - az öblön evezett át, erős szélviharba került, és vízbe veszett.

Hodges magánéletében sem volt szerencsésebb. Első felesége gyermekük szülése közben halt meg, egy évvel házasságkötésük után. Második házasságának, három hónapnyi együttélés után, szintén felesége halála vetett véget. Harmadik felesége a nélkülözés miatt hónapokkal követte férjét a sírba, öt éhes szájat hagyva maga után.