Árpád
-2 °C
3 °C

Hófehérke olasz volt, nem német

2002.10.01. 15:01
A hét törpével élő lány története a velencei hercegség bányái környékéről származik, állítja az olasz mítoszkutató. A németek egyelőre nem nyilatkoznak.
A Grimm testvérek egyik leghíresebb mesefigurájának semmi köze a németekhez, állítja Giuliano Palmieri trevisói mítoszkutató. A hét darab törpével összeköltöző, majd hercegnővé váló leány alakja olasz vidékről méghozzá Veneto tartományból származik, állítja a professzor "A sápadt hegyek elveszett királyságaiban" című megjelenés előtt álló kötetében.

A kutató, aki főleg Észak-Olaszország, a Dolomit-hegység legendáit tanulmányozta, megállapította, hogy a Poro-hegy bányái körül rengeteg, a Hófehérkéhez hasonló mítosz született. Ez volt az a vidék, ahol a velencei hercegség számára termelték ki a kardokhoz és egyéb fegyverekhez szükséges ércet, egészen a XVIII. századig. Van egy olyan történet is, amely egy "méregszakértő" boszorkányról beszél.

Disney Hófehérkéjének eredeti plakátja
A professzornak van magyarázata a hét törpére is. Szerinte a Dolomitok völgyéban a bányásznak kistermetűnek kellett lennie, hogy elférjen a hegyek szűk vájataiban. A német feldolgozást azzal indokolja, hogy a terület egészen 1918-ig a Habsburg-birodalom része volt, sok német élt itt, és valószínűleg rajtuk keresztül jutott el a történet a Grimm-fivérekhez, akik a világirodalom egyik leghíresebb meséjét írták belőle 1812-ben.

Hófehérke és a hét törpe népszerűségét tovább növelte Disney 1938-ban készült rajzfilmje, amelyet az első, egészestés animációs mozifilmként tartanak számon. Technikai megoldásai hosszú időre kijelölték az animációs filmek irányvonalát, karakterei pedig máig a legkedveltebb animációs filmek közt tartják Disney édeskés alkotását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?