Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megnyílik a Holokausztközpont állandó kiállítása

2006.02.16. 14:13
Jövő kedden nyílik a Jogfosztástól népirtásig - a magyar holokauszt áldozatainak emlékére című kiállítás. A kiállítás az egykor "zsidónak minősített" magyar állampolgárok és a romák sorsát mutatja be, nem kronologikusan, hanem öt család sorsán keresztül.
Elkészült és a jövő keddtől látogatható a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása - közölte Székely Gábor, az intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumának elnöke a helyszínen csütörtökön.

A "Jogfosztástól népirtásig - a magyar holokauszt áldozatainak emlékére" című bemutatót egyelőre bárki ingyenesen tekintheti meg - mondta sajtótájékoztatón a szervezet vezetője. Székely Gábor hozzátette, a gyerekek számára mindenképpen ingyenes maradna a látogatás, ám gondolkodnak azon, hogy a felnőtteknek esetleg belépőt vezessenek be.

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a végső cél az, hogy senki ne kerüljön ki úgy az iskolarendszerből, hogy legalább egyszer nem járt az emlékközpontban.

Az állam és az állampolgár viszonya

Harsányi László miniszteri biztos, aki e funkciójában a holokauszt 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseket koordinálta, közölte: pénteken benyújtja lemondását e posztról, miután feladatát befejezettnek tekinti.

Molnár Judit történész, a Magyar Nemzeti Múzeumban a kiállítás létrehozására másfél éve alakult programiroda vezetője elmondta: a tárlat vezérmotívuma az állam és az állampolgár viszonya a két világháború között. A kiállítás az egykor "zsidónak minősített" magyar állampolgárok és a romák sorsát mutatja be, de nem kronologikus, ilyen értelemben nem hagyományos elrendezésben.

Öt fázis

A tárlat anyaga öt "fázis" köré csoportosul: a jogfosztást, a kifosztást, majd a szabadságtól, az emberi méltóságtól, végül az élettől való megfosztást taglalja. A témakörök között szerepel egyebek mellett a felszabadulás és felelősségre vonás, mint ahogy megjelennek a korabeli válaszok, dilemmák is.

A feliratok, képek, filmek, eredeti dokumentumok mellett a látogatót érintőképernyős számítógépek és interaktív térképek várják; az utóbbiak a gettósítást és a deportálás folyamatát szemléltetik, de fontosabb épületeket is feltüntetnek.

A kiállítás "útvonala" a föld alatti térben indul, ahol a központi elemet öt család története jelenti. Az üvegfalon életeket jelképező vonalak futnak, amelyek az emberek sorsát érzékeltetve fokozatosan "elfogynak".

A zsinagóga az emlékezés és a gyász tere; itt mutatják be az embermentőket, és jelenítik meg a "hiányt": az eltűnt közösségeket a lerombolt templomokkal szemléltetik, a legyilkolt emberek hiányát pedig áttetsző üvegpadokon elhelyezett portrékkal jelenítik meg.

A kiállítás a karzaton zárul, ahol üvegfalakkal körülölelt meditációs teret alakítottak ki, és számítógépen elérhető adattárat találnak a látogatók.

Az érdeklődők több nyelven informáló audioguide-készüléket vehetnek igénybe, és a szórólap is háromnyelvű: magyar, angol és héber nyelven közöl tudnivalókat.

Molnár Judit kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyertes kivitelező pályázatában 414 millió forintos költség szerepelt, és az összeg a megvalósítás során nem változott. A programiroda működésével összefüggő kiadásokról egyelőre nem tudott nyilatkozni, mint mondta, február 28-ával történik meg az anyagok átadása.

Érvénytelenített pályázat és más előzmények

Mint arról beszámoltunk, a Holokauszt Emlékközpont - a Nemzeti Múzeumhoz tartozó - programirodája pályázatot írt ki állandó kiállításának kivitelezésére, amelyet a Trifolium Hungary Kft. nyert meg. A pályázatból kizárták a világ egyik leghíresebb kiállításszervező cégét, az Event Communicationt, és alulmaradt az Auschwitz-kiállításáról ismert Rajk László tervével induló Mafilm Szcenika is.

Az angol cég vizsgálódott is az ügyben, a Mafilm pedig megtámadta a pályázatokat elbíráló bizottság döntését. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata két ponton adott igazat a Mafilmnek, és megsemmisítette az eredményt.

Lehetővé vált, hogy a pályázat közönségvezető hangrendszerre, az úgy nevezett audio guide-okra vonatkozó részét megváltoztassák. A Közbeszerzési Döntőbizottság azt kifogásolta, hogy a bíráló bizottság az előírtnál olcsóbb megoldást fogadott el a Trifolium esetében, de erről nem tájékoztatta a másik pályázót. A Mafilm Szcenika eközben a kiírásban meghatározott műszaki rendszerrel pályázott, ami miatt 30 millió forinttal lett nagyobb tervük költségvetése.

Az új ajánlatuk 30 millióval volt olcsóbb, azaz 500 helyett 470 millióért készítették volna el a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását, ha a programiroda az általuk javasolt, drágább megoldást választja. A programiroda azonban úgy értékelte, az új költségvetéssel a kiállítás nem kivitelezhető, így a Mafilm Szcenika pályázatát érvénytelennek tekintették, és ismét a Trifoliumot hozták ki győztesnek.

A Mafilm fellebbezett, a Közbeszerzési Döntőbizottság azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Mafilm Szcenika panaszát, az Indexhez eljuttatott indoklás szerint azért, mert új ajánlatában a módosításra kijelölt elemeknél túl nagyot módosított, és ezzel versenytársa árai alá ment.