Varga a Holokauszt Emlékközpont új vezetője

2004.07.26. 12:04
Varga László történész, Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója lesz augusztus 1-től a Holokauszt Emlékközpont tudományos igazgatója - közölte Vajda Éva sajtófőnök.
"A korábbi tudományos vezető, Szita Szabolcs vezető történészként dolgozik tovább az intézményben" - olvasható az emlékközpont közleményében, amely nem tér ki az igazgatóváltás indokaira. Vajda Éva szóban sem nyilatkozott a döntés okairól, Varga Lászlót és Szita Szabolcsot pedig egyelőre nem sikerült az MTI-nek elérnie.

A sajtófőnök közleménye szerint a IX. kerületi, Páva utcai intézmény tudományos részlege szoros kapcsolatot kíván kiépíteni a vidéki levéltárakkal, együttműködik a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása programirodájával, amely az emlékközpontban 2005 őszén nyíló állandó holokauszt-kiállítás megvalósításán dolgozik.

Oktatás, névprogram

Az új tudományos vezető tervei között szerepel továbbá, hogy az általános és középiskolai tanárok továbbképzésére az intézmény oktatási programot dolgoz ki, valamint más intézményekkel közösen részt vesz a holokauszt máig nem tisztázott kérdéseinek történeti kutatásaiban. intézmény weboldalán. Szó van ezen kívül saját oral history archívum létrehozásáról, amely a holokauszt-túlélőkkel készített beszélgetések alapján élettörténeteket gyűjtene.