Jövőre lesz kész a Holokauszt Központ állandó kiállítása

2004.10.06. 16:25
A tárlat a világon egyedülálló módon családtörténeteken alapul. A megbízott történész a tervre annyit mondott, nem, nem, soha, majd kijelentette, "a csapból is holokauszt folyik".
A Holokauszt Emlékközpont szerdán ismertette állandó kiállításának forgatókönyvét. A tárlat családtörténeteken alapul majd, és hét tematika köré rendeződik. A tervek szerint 2005 őszén megnyitó állandó kiállításnak egyelőre a fő irányvonalai ismeretesek, jelenleg keresik a koncepcióhoz szükséges zsidó és roma családokat. A közeljövőben írják majd ki a közbeszerzési eljárást, amelynek részeként a tárlatot tulajdonképpen megtervező látványtervezőt is kiválasztják.

Az állandó kiállítást 10-15 évre tervezik, mondta el Molnár Judit történész. A családtörténeteken alapuló tervhez keresnek 10-12, a társadalom széles rétegét képviselő zsidó, és 3-4 roma családot, amelyekben többen is a holokauszt áldozataivá váltak, és életüket megörökítő fotókkal esetleg filmekkel is rendelkeznek.

Nem, nem, soha

Az állandó kiállításnak egyelőre a szövege sem végleges, Molnár Judit szerint azonban februárig elkészül a végleges tervezet. Kidolgozott azonban a koncepció gerince. Az anyagot hét tematikai csoportba rendezik: a jogfosztás, kifosztás, szabadságtól, emberi méltóságtól és élettől való megfosztás kategóriái szerint tekinthető majd át az anyag. Ezen túl a reagálások és a deportáltak hiánya teszik teljessé a majdani kiállítást.

Karsai László történész elmondta, családtörténetek köré épülő holokauszt emlékközpontra nincs példa a világon, így az ötlet felvetésekor annyit mondott: "nem, nem, soha". Elutasító véleményét később módosította: "vagy világhírűek leszünk, vagy kudarcot vallunk". Most azonban már úgy véli, a kiállítás biztos siker lesz.

Bár konkrétumok nem derültek ki, Molnár Judit beszámolt arról, hogy a plazmaképernyőkön majd képeket vetítenek, "hogy a látogatók ne üres képernyőket, hanem valódi képeket nézhessenek".

A kiállításhoz a központ felhasználja mind az 1600 négyzetméternyi kiállítóterét, így szó van arról, hogy az ideiglenes kiállításoknak máshol keresnek helyet.

A történeti forgatókönyv alapján hamarosan moderált fórum is indul az emlékközpont honlapján, meghívott megszólalókkal.

Csapból is holokauszt

Karsai László egyébként azon a véleményen volt, hogy Magyarországon a rendszerváltás előtt sem volt elhallgatva a holokauszt témája, "a jobbos újságoknak abban igazuk volt, hogy a csapból is holokauszt folyik".

Darányi András, a központ ügyvezető igazgatója az Indexnek később elmondta, bár történészként ekképpen tűnhet az ember számára, a lényeg mégis az, hogy eljut-e az emberekhez az üzenet. Azaz, hogy a holokauszt nem a zsidóság ügye, és a meggyilkoltak is magyarok voltak.