Spiritiszták mérgezték meg Harry Houdinit?

2007.03.23. 17:23
81 évvel a temetése után exhumálni akarják a magyar származású illuzionista, Harry Houdini (született Weisz Erik, 1874, Budapest) holttestét, miután újra feltételezik, hogy nem természetes halált halt.

Houdini 1899-ben

2007. március 22-én a mágus fivérének unokája bejelentette, hogy exhumáltatni akarja Harry Houdinit, hogy kiderüljön, mi volt 52 éves korában, 1926. október 31-én bekövetkezett halálának valódi oka. A hivatalos, de boncolással soha meg nem erősített halálok hashártyagyulladás volt, az ükunokaöccs azonban az illuzionista sok más tisztelőjével egyezően arra gyanakszik, hogy egy spiritiszta társaság megmérgezte.

A New York Queens negyedében eltemetett Houdini élete utolsó éveiben jelentős erőfeszítéseket tett, hogy leleplezze a szellemidézők szeánszain alkalmazott, általa megvetett fondorlatokat, amivel kiváltotta a spiritiszták haragját.

Houdini családja pénteken tartott sajtótájékoztatót, amin kiderült, hogy amikor Houdini halotti bizonyítványát kiállították, a test már el volt temetve, mert már koporsóban szállították Detroitból New Yorkba. Emiatt a halál okát nem tudták megvizsgálni. Már halála után megjelentek olyan cikkek, amik azt pedzegették, hogy vajon megölték-e Houdinit. Egy 2006-os életrajzi könyv, a "The Secret Life of Houdini" (Houdini titkos élete) azonban újból felvetette annak a lehetőségét, hogy a világhírű illuzionistát megölték.

A könyv írói, William Klaush és Larry Sloman szerint feltételezhető, hogy az elkövetők korabeli spiritiszták voltak. A szerzők állítólag találtak egy levelet 1924-ből (két évvel Houdini halála előttről), amiben két spiritiszta vezető arról ír, hogy Houdini hamarosan megfizet azért, mert őket becsmérli.


Jim Starrs, törvényszéki szakértő Houdini sírjánál

A könyv szerzői szerint Houdini komolyan vette a spiritiszták fenyegetéseit, de testőrök nélkül utazott bűvészműsorával, néha csak felesége, Bess ment vele, emiatt könnyű célpont lehetett. A szerzők másik feltételezése szerint Houdinit egy kórházban mérgezték meg egy kísérleti szérum befecskendezésével.

Az exhumálási kérvényt támogatta Houdini egyik ellenségének, a Margery nevű médiumnak a leszármazottja, Anna Thurlow is. Thurlow a spiritiszták egyik legnagyobb támogatójának az ükunokája.