Négyszáz tonna Harry Pottert szállítanak ki szombaton

2005.07.15. 14:38
Szombaton jelenik meg a Harry Potter-sorozat hatodik kötete, a könyvre az Amazon internetes áruház másfél millió előrendelést vett fel, és a brit királyi postának csak a hazai címekre 550 ezer kötet kiszállítását kell megkezdenie ezen a napon. A legnagyobb brit lap- és könyvterjesztő cég, a WH Smith törölte a megjelenésnapi bulit, amelyet a londoni King's Cross metró- és vasútállomáson lévő boltjába tervezett, ugyanis ezen az állomáson gyülekeztek a július 7-ei londoni merényletsorozat elkövetői.

Csaknem félezer tonna új Harry Potter-kötet kiszállítását kezdi meg szombaton a brit királyi posta a megrendelők címére, a hatodik Potter-epizód megjelenésének ceremóniáiba is beleszólt azonban a múlt heti londoni merényletsorozat.

Törölték a bulit

A sorozat hatodik kötete, a Harry Potter és a félvér herceg brit idő szerint pontban éjfél után egy perccel kerül forgalomba, és a most már rituálészerű hagyományoknak megfelelően több ezer brit könyvesbolt tart nyitva hajnalig, várva a varázslótanoncnak öltözött Potter-rajongókat, akik nem tudnak várni reggelig.

A legnagyobb brit lap- és könyvterjesztő cég, a WH Smith azonban törölte azt a bulit, amelyet a londoni King's Cross metró- és vasútállomáson lévő boltjába tervezett. Harry és barátai erről a vasútállomásról utaznak minden évben a varázslóiskolába; a vörös gőzmozdony húzta misztikus vonat a King's Cross 9 3/4-ik peronjáról indul, amelyet csak a varázserővel bírók láthatnak és közelíthetnek meg, szemből nekirohanva a 9-es és 10-es peron közti falnak. A Harry Potter-filmek e jeleneteit valójában a King's Cross négyes peronján forgatták.

Ugyanezen az állomáson gyülekeztek azonban a július 7-ei londoni merényletsorozat elkövetői, és az innen kiinduló egyik metrószerelvényen robban a négy bomba közül a legpusztítóbb. Nem végleges becslések szerint a King's Cross és a Russell Square közötti alagútban, a Piccadilly Line földalattijában halt meg az összes eddig ismert áldozat csaknem fele, legalább huszonhat ember.

A WH Smith, amely már az előző, ötödik Potter-epizód megjelentési buliját is King's Cross-i boltjában tartotta, közölte: "érzéketlenségnek" tartaná, ha itt az idén is hasonló ceremóniát rendeznének.

Másfélmillió előrendelés

Sok Potter-rajongó azonban sehova nem megy, hanem az éjféli tülekedés helyett a kényelmesebb megoldást választva előre feladta rendelését. Az Amazon internetes áruház másfél millió előrendelést vett fel az angolszász világból az új epizódra, és a brit királyi postának csak a hazai címekre 550 ezer kötet kiszállítását kell megkezdenie szombaton. Ez mintegy 400 tonnányi Harry Pottert jelent.

A legjobban azonban valószínűleg azok járnak, akik a hétvégi bevásárlással kötik össze az új Potter beszerzését, a nagy szupermarketek ugyanis már jó előre szinte hisztérikusan kínálnak egymás alá. A Bloomsbury kiadó által 16,99 fontban (6 ezer forint) megállapított, ajánlott kiskereskedelmi ár helyett a Kwik Save diszkontlánc 4,99 fontért fogja adni a kötetek darabját - ez a cég saját állítása szerint a legolcsóbb Harry Potter lesz az országban, de a Tesco is 7,97 fontért, az Asda pedig 8,96 fontért tervezi forgalmazni az új könyvet.