Árpád
-2 °C
4 °C

Ágyúból lövik ki Hunter S. Thompson hamvait

2005.08.19. 16:37
A gonzo újságírás pápájának hamvait Woody Creek-i háza elől lövik fel szombaton.
Szombaton, pontosan fél évvel öngyilkossága után ágyúból lövik ki Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró hamvait az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Colorado államban - a gonzo stílus művelőjének végakarata szerint.

A hamvakat szétszóró ágyú megépítését az a Johnny Depp finanszírozta, aki Thompsont alakította a Félelem és rettegés Las Vegasban című regényéből készült filmben. A "fegyvert" a divatos amerikai téli üdülőhely, Aspen közelében fekvő Woody Creekben, az író házának udvarán állították fel.

A szombati, zárt körű gyászszertartáson az író 300 barátja vesz részt, a hamvak kilövésére holdkeltekor, helyi idő szerint 20 óra 31 perckor (közép-európai idő szerint vasárnap 3 óra 31 perckor) kerül sor. Az ágyút különben egy vörös szoborba építették be, amely ökölbe zárt kezet formál, amely két ujjával a hold felé mutat - mondta el a Thompson-család szóvivője a sajtónak.

Pokol Angyalai, Nixon, Saigon

Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, a szubjektív gonzo megteremtőjének tartják. A gonzo nemcsak témaválasztásában, hanem nyelvezetében is erősen kötődött a 60-as évek ellenkultúrájához, a korszak szabadság-eszményeihez, kábítószeres kísérleteihez, és a publicistát a sztorik nélkülözhetetlen részévé tette.

Az író 1937. július 18-án született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Újságírói pályafutását 1956-ban kezdte, szabadúszóként számos neves lapnak dolgozott, köztük a Time-nak, a The New York Herald Tribune-nak és a Rolling Stone-nak, amelyben 1972-ben Richard Nixon elnök választási kampányáról írt azóta klasszikussá vált cikksorozatot, majd 1974-ben, a vietnami háború utolsó időszakában a lap saigoni tudósítója is volt.

1965-ben csatlakozott a Pokol Angyalai (Hell's Angels) motoros bandához, és az egy évvel később róluk írt könyv a korszak egyik legfontosabb dokumentumregénye lett. Nemcsak a banda életét, eszméit, a motorok szinte vallásos tiszteletét mutatta be, hanem azt a félnomád életformát is, amelyet Thompson a Vadnyugatot meghódító pionírok szellemiségéhez hasonlított. Ugyanakkor kendőzetlen módon és nyelvezettel mutatta be a Pokol Angyalainak alkohol- és kábítószer-imádatát, erőszakosságát is. E függőségek Thompson életét is végigkísérték, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és rettegés Las Vegasban című könyv, amelyből 1988-ban Terry Gilliam készített filmet Johnny Deppel a főszerepben.

Neki magának is többször meggyűlt a baja a hatóságokkal.

Képregényfigura lett

Hunter S. Thompson Woody Creek-beli birtoka a tulajdonoshoz hasonlóan legendássá vált. Az író pávákat tenyésztett itt és fegyvereket gyűjtött. 2000-ben véletlenül megsebesítette asszisztensét, miközben egy medvét akart elűzni kertje alól. 2005. február 20-án azonban maga ellen fordította a puskát.

Az író hamvainak kilövése után a meghívottak egy bárban italoznak a tervek szerint hajnalig - szerintük ez is megfelel az excentrikus szerző szellemiségének. Hunter S. Thompson alakja mindenesetre túléli a gonzo-újságírót: pilótaszemüvegével, kalapjával, cigarettatárcájával egy politikai képregény főszereplőjének figuráját is ő ihlette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?