Szilárda
-4 °C
3 °C

Tőkés László búcsúztatja Illés Lajost

2007.02.02. 12:35
Jövő pénteken 15 órakor, a fővárosi Fiumei úti sírkertben kísérik utolsó útjára Illés Lajos Kossuth-díjas művészt, az Illés együttes alapítóját.

Kántor volt

A január 29-én, 65 éves korában elhunyt zenészt a református egyház szertartása szerint helyezik végső nyugalomra Tőkés László királyhágómelléki református püspök szolgálatával, írja az MTI-hez eljuttatott gyászjelentés.

A család arra kéri a gyászolókat, hogy a búcsúztatóra csak egy szál virágot vigyenek, a koszorúra szánt összeget a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza javára ajánlják fel.

Illés Lajos, aki a kisoroszi református gyülekezet kántora is volt, súlyos betegség következtében hunyt el. A zenészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a zenész családjának címzett részvétnyilvánításában azt írta: Illés Lajos halálával a magyar kultúrát és egész Magyarországot érte pótolhatatlan veszteség.

Ős-Illés

Illés Lajos 1942-ben született. A billentyűs hangszereken játszó muzsikus 1957-ben alapította testvérével, Illés Károly szaxofonossal és Zsiga István gitárossal az "ős-Illés" együttest, amely 1960-ban a Budapesti Műszaki Egyetem zenekaraként alakult újjá.

A zenészekhez 1964-ben csatlakozott Bródy János, ezután kiadták első kislemezüket, amelyen külföldi számok mellett már Illés Lajos két saját szerzeménye is szerepelt. Ebben az időszakban dixielandet, népszerű olasz slágereket, örökzöldeket játszottak, a "luxemburgi" stílus előretörésével bővült az együttes repertoárja. Koncertjeik színhelyéül egyetemi klubok szolgáltak, a fiatalok órákat álltak sorban, hogy hallgathassák őket.

Klasszikus felállás

Később két új tag csatlakozott a zenekarhoz: Szörényi Levente és bátyja, Szörényi Szabolcs. A klasszikus felállású, legendás Illés zenekar 1965-re alakult ki, tagja volt Bródy János (gitár, furulya, billentyű, ének), Illés Lajos (billentyű, ének), Pásztory Zoltán (dob), Szörényi Levente (gitár, ének) és Szörényi Szabolcs (basszusgitár, ének).

Búcsúfelállás

Illés Lajos 1973. november 2-án bejelentette a zenekar feloszlását és visszavonult a nyilvánosságtól. Egy-egy különleges alkalommal azonban visszatért a színpadra. Illés Lajos 1974-ben ugyanazon a néven, de más tagokkal újjászervezte az együttest. Bár nem sikerült olyan eredményeket elérnie, mint az előző zenekarnak, a "nagy" Illésnek. Az új együttes tagjai: Illés Lajos (billentyűs hangszerek), Jenei Szilveszter (gitár, ének), Papp Tamás (dob, ütők), Selmeczi László (basszusgitár, ének), Serfőző Anikó (ének), Kiss Ernő Pál (ének). A legendás formáció 2005 nyarán két, visszavonhatatlan búcsúnak számító koncertet is adott, az egyiket Csíkszeredán, a másikat a Sziget Fesztivál nulladik napján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!