V. S. Naipaul: A vallás az emberiség átka

2001.10.11. 15:14
Az irodalmi Nobel-díjat az idén Vidiadhar Surajprasad Naipaul trinidadi születésű brit írónak ítélték oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia csütörtöki bejelentése szerint.
V. S. Naipaul
A díjat odaítélő bizottság indoklása szerint a 69 éves Naipaul a magas elismerést a lényeglátó elbeszélésmódot megvesztegethetetlen, tüzetes vizsgálódással egyesítő, utánozhatatlan hangvételű műveivel érdemelte ki. Az akadémia kiemelte az író munkásságának jelentőségét az elnyomott kultúrák megjelenítésében is. - Naipaul Joseph Conrad örököse: a birodalmak végzetének morális alapállású krónikása - hangzott el a díj átadásakor.

Naipaul 1932-ben született Trinidadban, Port of Spain város közelében. Családja észak-indiai hindu bevándorlóktól származott. Nagyapja cukornádüültetvényen dolgozott, apja író és újságíró volt. Naipaul 18 évesen az oxfordi egyetemen folytatta tanulmányait, majd végleg Angliában telepedett le. Regényei, novellái és dokumentarista írásai számos témát és helyszínt dolgoznak fel; műveiben megjelenik Anglia, trinidad, Afrika, Amerika és Ázsia iszlám országai.

Az író kíméletlen kritikusa minden vallásnak. Per Wastberg, az akadémia igazgatóságának tagja elmondta: Naipaul egész életművében megjelenik elítélő véleménye a vallásokról. A vallást az emberiség átkának tartja, amely leszűkíti a fantáziát, és megcsonkítja a gondolkodást és a kísérletezést.

Az akadémia egy művet külön kiemelt Naipaul munkásságából. Az Enigma of Arrival (Az érkezés rejtélye) című regény úgy mutatja be Angliát, mint egy őserdei törzset tanulmányozó antropológuis. A regényben megjelenik a gyarmatbirodalom széthullása és az európai rendszerek pusztulása.

V. S. Naipault 1990-ben lovaggá ütötték.