Eltemették Janikovszky Éva, Kossuth-díjas írót

2003.07.30. 13:17
Janikovszky Éva Kossuth-díjas írótól szerdán Budapesten, a Farkasréti temetőben vettek végső búcsút rokonai, tisztelői, írótársai, a kulturális és közélet képviselői.
"Janikovszky Éva a sorstól kapott fényes kulcsát, talentumát adta nekünk" - mondta Cs. Tóth János, a Móra Könyvkiadó Rt. vezérigazgatója búcsúbeszédében.

"A kicsinyekhez írt, de tudta, hogy könyveit a felnőttek is olvassák" - mondta a kiadóvezető, aki az írónő fogadott fia. Cs. Tóth Janikovszky Éva könyvbe foglalt szavait idézve jegyezte meg: "hányszor mondjam", hogy a gyerekekhez írt könyvek is komoly irodalmi alkotások.

Schiffer János főpolgármester-helyettes szavai szerint Janikovszky Éva soha sem akart felnőtté válni, mert akkor elhomályosodott volna gyermeki tisztánlátása, a közönsége elé tartott tükör, amelyben mindig mosolygós arcok tekintettek vissza.

"Janikovszky Évától távol állt a kimagaslásra, a feltűnésre való törekvés" - fogalmazott Schiffer János. Az íróra emlékezve jegyezte meg azt is, hogy elszakíthatatlan párost alkotott öreg Mercedes írógépével.

"Janikovszky Éva őszinte, tiszta, gyermeki lelkületű volt, de nem naiv", soha nem került a hamis nosztalgia hatása alá - mondta a főpolgármester-helyettes.

Gálvölgyi János színművész a közeli barátok nevében búcsúzva emlékeztetett arra, hogy Janikovszky Éva számtalanszor elmondta: humor nélkül nem lehet élni.

"A gyerekek kicsik, de nem buták" - figyelmeztetett sokszor az író, amikor ismerőseivel beszélgetett, idézte fel Gálvölgyi János.

Donáth László evangélikus lelkész szavai szerint az író ötven év magyarságát tanította meg arra, hogyan vigasztaljon.

Janikovszky Éva hosszan tartó betegség után, életének 78. évében július 14-én hunyt el. A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotójának könyvei harmincöt nyelven jelentek meg.

Janikovszky Évát a Móra Könyvkiadó Rt., a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekintette.

Az író első könyve 1957-ben jelent meg. Azóta 32 könyvet jelentetett meg. Janikovszky Éva írói munkásságáért megkapta a József Attila-díjat (1977), az Ifjúsági díjat (1979), a Gyermekekért-díjat (1986), a Greve-díjat (1990), a Budapestért-díjat (1993), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének gyermekirodalmi díját (1994). Az 1988-ban a Mosolyrend Lovagjává választott írót a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével, Móra- és Szent Imre-díjjal is kitüntették. A Kossuth-díjat ez év március 14-én - betegsége miatt - a hivatalos ünnepség előtti napon, otthonában vette át. Az elismerést Mádl Ferenc köztársasági elnök nevében Görgey Gábor akkori kulturális miniszter nyújtotta át az írónak.

Janikovszky Éva temetésén a gyászolók között megjelent Görgey Gábor volt kulturális miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, és Kósáné Kovács Magda országgyűlési képviselő is.