Elhunyt Járóka Sándor prímás

2007.09.18. 19:24
Három és fél évig feküdt kómában ifjabb Járóka Sándor. Kolompár Orbán szerint nemcsak a cigányság, hanem a többségi társadalom is az egyik legnagyobb kulturális értéket képviselő személyiségét veszítette el.

Életének 54. évében kedden, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban elhunyt ifj. Járóka Sándor prímás, hegedűművész, tudatta "Buffó" Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője az MTI-vel.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész, aki 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt, több mint három és fél éve kómában feküdt. Járóka a lakásán lett rosszul és az oxigénhiány következtében trombózist kapott. Kórházba szállítása után sosem tért magához.

Mádl Ferenc 2003. augusztus 20-án tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ifj. Járóka Sándort

A zenész barátai és a családtagok szervezésében februárban jótékonysági koncertet rendeztek a Művészetek Palotájában ifj. Járóka Sándor kórházi kezelésének segítésére.

Mély megrendüléssel értesült az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), hogy hosszan tartó súlyos betegsége után magára hagyta a magyarországi cigányságot és zenész dinasztiákat ifj. Járóka Sándor prímáskirály, mondta a szervezet elnöke az MTI-nek. Kolompár Orbán hangsúlyozta: nemcsak a cigányság, hanem a többségi társadalom is az egyik legnagyobb kulturális értéket képviselő személyiségét veszítette el.

Kolompár Orbán szerint ifj. Járóka Sándor előtt óriási nemzetközi karrier állt, súlyos betegsége meggátolta abban, hogy a világ legnagyobb színpadain továbbra is rendkívüli tehetségével kápráztassa el a közönségét, mint ahogy azt korábban többször is megtette koncertkörútjai során, így öregbítve Magyarország és a cigányság nemzetközi hírnevét. A roma politikus kiemelte: a prímáskirály unikum volt a cigány közéletben és a zenésztársadalomban egyaránt, távozása hatalmas űrt hagy a magyar és a cigány kultúrában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport