Dzsesszünnep az A38-on

2005.11.01. 18:54
A Smart Music koncertiroda háromnapos modern dzsessz fesztivált rendez novemberben az A38 hajón. A külföldi világsztárok – Mike Stern Trio és a Richard Bona Band – mellett három kiváló hazai csapat színesíti a programot: a külföldön is sikeres Kaltenecker Trio, a pesti klub-kedvenc European Mantra, valamint a Nalanda.

A fesztiválon fellépő öt csapatból három ezen a fesztiválon mutatja be először legfrissebb lemezét.

#alt#
Mike Stern
Forrás: Smart Music

November 8-án, kedden az amerikai Mike Stern Trio és a European Mantra lép fel. Stern - akit háromszor jelöltek Grammy-díjra - a dzsessz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a dzsessz-rock fénykorát jelentő 70-es-80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius. Első szólólemezét 1985-ben készítette el, ezt azóta további 12 követte. A fúziós zene nagyágyúi mellett tagja volt a Steps Aheadnek és a Brecker Brothersnek. Az aktív kísérletezéssel eltöltött évtizedek után saját kompozícióira inkább a letisztultság, az egyszerű, de kifejező formák keresése és a megfontolt fejlődés a jellemző. A fesztiválon legújabb triójával játszik: Chris Mihn Doky basszusgitárossal és a 25 éves doboshölggyel, Kim Thompsonnal.

Borlai Gergő dobosfenomén által alapított European Mantra hét-nyolc perces számaiban jól megférnek egymás mellett a mázsás metál-riffek, a fúziós dzsessz betétek, a tört ritmusok és egy-egy jól időzített rádiórock téma. Együttesében csupa hozzá hasonló nyitott, nagytudású zenebolond játszik.

#alt#
Nalanda

Jövő pénteken Kaltenecker Zsolt zongorista, a fiatal magyar dzsessz zenész generáció meghatározó egyénisége lép fel az A38-on. Kaltenecker 1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz-zongora szakán. 1996 őszén New Yorkban Jaki Byardnál tanult magánúton. 1999-ben megjelent Songs From The 20th Century című albuma az Év Jazzlemeze díjat kapta. 2002 óta egyre többet játszik elektronikus hangszereken. Új utakat keres, hogy kitörjön a hagyományos zongorás trió adta korlátok közül. A trió Kaltenecker Zsolt szerzeményeit adja elő, hangzásvilágát a standardszerű formába ágyazott karakteres témák és a modern improvizációs technikák határozzák meg.

Kaltenecker előzenekaraként Kaszás Péter az egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott hazai session-dobos lép színpadra. Saját zenekarát, a Nalandát 2004-ben alapította hasonlóan fiatal, muzsikusokkal – Birta Miklós gitárossal, Kolta Gergő basszusgitárossal, Bubenyák Zoltán billentyűssel és Zana Zoltán szaxofonossal. Az alapvetően fúziós dzsessz vonalon mozgó csapat hangzásába Kaszás sok mindent belecsempészett eddigi kalandos pályájából: afrikai hatásokat, latin elemeket, a drum and basst. A csapat és Kaszás ars poeticája a Nalanda szó jelentésével definiálható legjobban: ”határok nélkül adni”.

#alt#
Richard Bona

November 15-én a kameruni származású Richard Bona a mai dzsessz és a világzene sokoldalú, megkerülhetetlen figurája. Basszusgitárosként a legkeresettebb session-zenészek egyike (játszott többek közt George Bensonal, Bobby Mc Ferrinnel és Brandford Marsalissal), emellett azonban énekesként és ütőhangszeresként is a legjobbak közt tartják számon. 1999 óta jelentet meg szólólemezeket: Scenes from my life – 1999, Reverence – 2001, Munia – 2003. A zenész hatfős zenekara élén hol törzsi énekmondóként, hol vérbeli New York-i dzsessz virtuózként olvasztja egybe mindazt, amit világunkról és annak zenéjéről tudni érdemes. Tavalyi debütáló koncertje óta rendszeres visszatérő vendég hazánkban. A mostani koncert aktualitását két új Bona kiadvány jelenti: nemrég megjelent első ”African tale” című életmű DVD-je, illetve a koncert idején már a boltokban lévő következő stúdiólemeze.