Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

James Bond nyomában vibrációs székekkel

2002.10.17. 15:57
Kiállítás nyílt a 007-es ügynök tárgyaiból. A látogatók nem csak megtekinthetik a gyilkos dinnyéket, de gyakorolhatják magukat a világmegmentésben is. 200 ezer látogató nem tévedhet.
A londoni Science Museumban látható gyilkos dinnyék, lövöldöző gipszlábak, krokodil-tengeralattjárók és robotkutyák nem egy kiállítás-rendező ámokfutása révén kerültek a neves múzeumba. A fenti tárgyak a héten megnyílt James Bond kiállítás darabjai közé tartoznak.

Az április 27-ig nyitva tartó tárlat nem a hagyományos stílusú kiállítások kedvelői számára készült. A látogatók csöndes csoszogás helyett James Bond virtuális valóságába léphetnek be tévéképernyők, filmfelvételek és vibrációs székek segítségével.

-Az emberek az üvegvitrineknél jobban szeretik szeretik a tévét, és azt is, ha rázzák őket, - mondta Sara Milne, a kiállítás kurátora - ezért szerintünk 200 ezer látogató tekinti majd meg a kiállítást.

A látogatók tévénézés és rázkódás közben úgy érezhetik, mintha halált megvető bátorsággal lógnának a nevezetes Golden Gate hídról, vagy mintha kínai ügynökök elől menekülnének Szibériában. Sőt, a probléma-szimulátor segítségével olyan feladatokat is megoldhatnak, mint a világbéke vagy a pandamackók megmentése.

Sara Milne bevallotta, hogy a kiállított tárgyak listája hiányos. - Az újabb filmekre összpontosítunk, mivel a kellékek gyűjtése csak néhány éve kezdődött el. Az első James Bond filmből, a Dr. No címűből például mindössze két kellék maradt fenn, egy parabola antennává alakítható sajtreszelő és egy légpuska.

A kiállítás legérdekesebb tárgyai közé tartozik az aranyból készült colt, amellyel Christopher Lee lemészárolta a stáblistán szereplők jelentős részét, vagy Richard Kiel acélkeménységű fogsora A kém, aki szeretett engem című filmből. A legnagyobb darab a Goldfinger 1937-es Phantom-III-Rolls-Royce autója.

A rajongók betekinthetnek James Bond útlevelébe is, helyet foglalhatnak a titkosszolgálat főnökének, M-nek a székében. Egyébként ez az egyetlen szék a kiállításon, amely nincs vibrációs szerkezettel ellátva.

Ami az Ian Fleming könyvei alapján készült James Bond-filmek történelmi hátterét illeti, az a berlini falról készült néhány képre és a hidegháborút érzékeltető filmrészletekre korlátozódik. - De a valóság valójában senkit nem is érdekel - mondta egy neve elhallgatását kérő teremőr.