Erzsébet
1 °C
4 °C

Jazztavasz a Művészetek Palotájában

2008.04.22. 09:32
Az április 30. és május 3. között zajló fesztiválon Lantos Zoltán Mirrorworld zenekara Tau című új lemezét mutatja be.

A Művészetek Palotájában április 30. és május 3. között zajló fesztivál programjában szerepel Oláh Kálmán zongoraművész szerzői estje, Lantos Zoltán Mirrorworld zenekarának lemezbemutatója és a Balázs Elemér Group régizenei programja.

A szervezők tájékoztatása szerint az április 30-i nyitó hangversenyen, a Fesztivál Színházban Lantos Zoltán Mirrorworld zenekara Tau című új lemezét mutatja be. A hazai dzsesszélet egyéni hangú hegedűművésze kreatív módon találja meg az egyensúlyt indiai klasszikus zenei tanulmányai, a kárpát-medencei és balkáni népzene, valamint az avantgárd dzsessz között. A Mirrorworld egyedi hangzásképét Borbély Mihály szaxofonja, Lukács Miklós cimbalma, Barcza-Horváth József basszusgitárja, valamint Horváth Kornél és Dés András ütőhangszerei is különlegessé teszik.

Május 1-jén az Egyesült Államokból érkező McCoy Tyner lép fel triójával és az ugyancsak amerikai Joe Lovano szaxofonossal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. McCoy Tyner 1965-ig volt tagja a John Coltrane Quartetnek, majd ezt követően egyre mélyebbre ásott saját kulturális örökségének, a nyugat-afrikai autentikus zenének feltérképezésében. Az új évezredben egyre több koncertfelvétele látott napvilágot. Legújabb, McCoy Tyner Quartet című albumát mutatja be, a szaxofonos szólista Joe Lovano lesz. Május 2-án Oláh Kálmán kétrészes szerzői estjén elsőként a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című művet adja elő egy magyar-brit-amerikai vegyes kvintett, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar a karmester, Kovács László vezetésével. A második részben további Oláh-szerzemények csendülnek fel nemzetközi all-star kvartettjével, amelyen Ron McClure bőgőn és Jack DeJohnette dobon játszik. Az este brit vendége a trombitás Gerard Presencer lesz.

Május 3-án a Balázs Elemér Group zárja a fesztivált. Balázs Elemér évek óta feszegeti a műfaj lehetőségeinek határait: az európai zene kezdeteit kommentálja az alapvetően nem európai eredetű dzsessz eszközeivel. A koncert a zenekar legutóbbi, Early Music című lemezének tematikájára épül. A világhírű katalán énekművésznő, Núria Rial reneszánsz kori motettákat ad elő, a Mizsei Zoltán vezette Voces 4 Ensemble a cappella kíséretében. A mostani koncert különlegessége, hogy az Early Music című lemezen szereplő darabokon túl két további Lassus-motetta is megszólal a művészek parafrázisában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?