Dugjon műtárgyat!

2004.06.05. 10:20
A Deák Erika Galéria Játék címmel csoportkiállítást szervezett, ahol az egyik alkotó guminőt bocsátott a közönség rendelkezésére. Erre még az Index is felkapta a fejét, és elment megnézni, hogy mivel jár az ilyesmi.
Ezer százalékos páratartalmon átgyalogolni a képzőművészet felé, különös nyugtalanító érzés. A visszaút kissé tanácstalan, de azért pozitívra kunkorodó érzés. (M'ér' mi'en?) Hát nem tudom, a képzőművészt nem feladványoztatnám a játék témájával, hanem inkább ráripakodnék, hogy képezzél művészetet, aztán a fülébe kacagnék és néha meglökném a kezét, hogy jól felidegesítsem.

bemelegítés a nagyregényhez
Bemelegítés a Nagyregényhez
fotó: Barakonyi Szabolcs
De ne akarjuk a játék témáját csúsztatásokkal eltussolni. A meghívott művészek feladata közelebbről az volt, hogy olyan dolgokkal jöjjenek elő, amivel a közönség játszhat. Ha bele tetszenek gondolni, hogy milyen érzés, ha az ember műalkotása előtt nem elmélyülést ábrázoló álarcban andalog az ostoba közönség, hanem esetleg megérinti, ütögeti, lökdösi azt, akkor meg tetszenek érteni, miért borultak ki a képzőművészek és hagyták cserben Deák Erikát, akinek van egy galériája, a Deák Erika Galéria.

Pont emiatt többé-kevésbé sikerült "a művész és publikuma közti antagonisztikus ellentét" eltüntetésének nem sikerülése.

Vegyük például az Irány a Balaton című installációt, amelyet úgy kell játszani, hogy beépített csúzlival telibe kell lőni egy agyagfej Magyarország alakúvá lapult fél arcát. Ez baromi vicces ugyan, de kérem semmi értelme.

Antagonizálnék

Játsszál a farkaddal, nesze guminő - válaszolta Sugár János a galéria felkérésére és egy enyhén depresszált tömlőt küldött.

#alt#
environmash
Érdeklődésünkre kiderült, senkiben nem volt elég bátorság, hogy rendeltetésszerűen használatba vegye a gumivaginával és gumiszájjal felszerelt, esztétikai megfontolásból munkakesztyűt viselő, Bemelegítés a Nagyregényhez című műtárgyat.

Maradjon meg Sugár János a szakadék túloldalán - gondoltuk ironikus befogadói gesztussal, jó messzire eltolva magunktól művét, miként ő a feladatot. (Andy Warhol óta mi is művészek lennénk.)

Szerencsére azonban

A közönség és művész közötti szakadék közé kiválóan lehet hidat építeni számítógép segítségével. Ezért is tetszett nagyon Vécsei Júlia és Kupcsik Adrián Environmash című játéka. A flashanimáción gombokat tologathatnak a játékos látogatók, így egyedi hangulatú környezetet állíthatnak elő látványilag és zeneileg és az ilyesmit már csak szocializációnknál fogva is támogatjuk, szemben a nagyregényekkel.

Utóbbi alkotás szubjektív értékelés szerint megállná a helyét úgy az online progresszióban, mint bárhol, ezért az Index Tárlatértékelő Bizottsága megemeli előtte kalapját és ugyanakkor hi-five-val jutalmazza Szabó Eszter Ágnes matricás játékát a Stipi-stopit.

Játék
2004. június 4. - július 3.
Deák Erika Galéria
Budapest, Jókai tér 1.