Mindent a szarról, gyerekeknek

2006.12.18. 11:38
A magyarul frissen megjelent svéd Kakikönyv borítóján szaró macskát, madarat, és gubbasztó fiatalembert látunk, hátulján borjút, illetve egy középiskolai magyartanárnőt, amint trónol. Az illusztrációkban gazdag képeskönyv első oldalán a svéd nemzeti enciklopédia kakidefiníciója olvasható, illusztrációként piszkok, hurkák, bogyók, maszatok és tekercsek helyezik képbe az olvasót.


A huszonnegyedik oldalon egy kislány pöttyös partedliben, késsel, villával várja, hogy édesanyja kakihurkát szolgáljon fel neki krumplipürével. A Kakikönyv című kakikönyv egy negyvenkét éves, svéd múzeumpedagógus gyerekeknek szóló ismeretterjesztő munkája, mindenről, ami a szarral kapcsolatos.

Úszósapkás szardarab

Pernilla Stalfelt kitér a színre, a méretre, az állagra, a formára, a szagra, a felhasználásra, illetve a kulturális és közösségi különbségekre. Izgalmas rajzokkal tanítja a gyereket például lehúzni a vécét, ami alapján az is kiderül, mindez azért fontos, hogy később a szardarab pettyes úszósapkában tempózhasson a csatornában. Az olvasó gazdagabb lesz azzal az információval is, hogy a végtermék leginkább ezüstfenyőtobozhoz, lucfenyőtobozhoz, májashurkához, vagy csavarhoz hasonlít, illetve, hogy a felnőttek igencsak elszomorodnak, a gyerekek pedig viccesnek tartják, ha valaki azt mondja, kaki.

A Kakikönyv bizonyos szempontból persze gusztustalan, sőt, akár öncélú hatásvadászatnak is tűnhet az a fajta felvilágosítás, ami családi fingóbemutató szervezésére buzdítja az olvasót, illetve arról fantáziál, hogy ha elég sokan ürítenének egyetlen szobában, a végeredményből magas házat lehetne építeni. Mégis, a szarról olvasni - minden belénk diktált tabutól eltekintve - igazából nagyszerű időtöltés.

Büdös

Minden szülő gyomortól és humortól függően el tudja dönteni, ez a fajta ismeretterjesztés kell-e a gyerekének vagy sem. Mindenesetre Európában már több mint százezer példányban kelt el a mű, a szerző bezsebelte a gyerekkönyvszerzőknek és illusztrátoroknak szóló rangos díjakat, de nemcsak az infantilis stílusban megfogalmazott szartematika miatt, nagy sikerrel írt már gyerekeknek a halálról, meg a szerelemről is.

A könyvből az is kiderül, hogy az emberek rendszerint nem csinálnak be egymás előtt, hogy a kaki azért undorító, mert büdös, illetve hogy senki se lepődjön meg, ha céklafogyasztás után piros, amit a vécében lát. Sőt, a világ első kakitémájú négysoros dalszövege is olvasható, amiben egy mókus a főszereplő, azt viszont tényleg nehéz elhinni, hogy van, ahol a szarvasszar a nyakláncok alapanyaga.

Tudományosság mindenekelőtt

Kaki=ürülék. A táplálék maradéka, ami a gyomorban és a belekben történő feldolgozást követően a végbélen keresztül ürül ki a szervezetből.

(Svéd Nemzeti Enciklopédia)

Kakikönyv,
írta és illusztrálta: Pernilla Stalfelt,
fordította: Polonyi Benigna,
Vivandra Könyvek, 2006.