Mégis kap 20 milliót a kapolcsi fesztivál

2008.07.02. 09:51
A Miniszterelnöki Hivatal, az Önkormányzati Minisztérium, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium dobta össze a demonstratív okokból már lefújt fesztivál támogatását. Az NKA-tól júliusban várnak pénzt. Márta a döntéshozóknak azt tanácsolja, legközelebb már ősszel tárgyaljanak a támogatásáról.

A Kapolcsi Bűvészeti Napokat a Miniszterelnöki Hivatal, az Önkormányzati Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium összesen 20 millió forinttal támogatja - közölte az önkormányzati tárca. Márta István, a fesztivál főigazgatója szerint ez az összeg hiányzott ahhoz, hogy a meghirdetett formában meg tudják rendezni a fesztivált.

Gyenesei István, a turisztikát is felügyelő önkormányzati miniszter a kormány ülésén kezdeményezte a kapolcsi rendezvény támogatását. Ennek eredményeként döntés született arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal és a két tárca egyenlő arányban, összesen 20 millió forintot biztosít a július 25. és augusztus 3. között megrendezendő Kapolcsi Bűvészeti Napokra.

Még az NKA-tól is várnak pénzt

Márta István elmondta, pont ez az összeg hiányzott ahhoz, hogy a meghirdetett formában meg tudják rendezni a fesztivált. Ha nem kaptak volna állami támogatást, tovább kellett volna csökkenteni - az eredetileg tervezett 144 millióról már így is 60 millió forintra leszorított - költségvetést.

Megjegyezte, hogy indultak a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt események pályázatán is, amelynek azonban csak július végén lesz az eredményhirdetése.

"Azt jósolom magunknak, hogy a pénz összejön" - fogalmazott Márta István, aki megemlítette azt is: kezdeményezte a döntéshozóknál, hogy a jövőre megrendezendő, jubileumi, 20. Művészetek Völgyének állami résztámogatásáról már ősszel tárgyaljanak. Hozzátette, a fesztivál tervét őszre elkészíti.

Beijesztett

Márta István márciusban jelentette be, hogy a jubileumi Művészetek Völgye az idén a finanszírozás bizonytalansága miatt elmarad. Az igazgató egyébként évek óta minden alkalommal bejelenti, hogy az állami támogatás hiánya miatt elmarad a fesztivál, majd a mostani forgatókönyv szerint végül minden évben megkapja a támogatást.

A főigazgató a nehézségeket idén azzal magyarázta, hogy ellentétben más országos, illetve régiós kihatású fesztiválokkal, a Művészetek Völgye nem számíthat az önkormányzatok anyagi támogatására, az ország helyzete és egyéb problémák miatt pedig csökkent a szponzorok száma, a magán- és egyéb mecenatúra gyakorlatilag nem létezik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Művészetek Völgye az EU-s pályázatokon a finanszírozás anomáliái miatt nem tud részt venni. A korábbi Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2008-ra kiírt turisztikai pályázati felhívásai alapján a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletnek egyáltalán nem volt lehetősége a rendezvény támogatásának megpályázására - hangsúlyozta akkor Márta István.