Művészetek Völgye – A tizenötödik felvonás

2003.07.24. 15:04
Július 25 és augusztus 3 között ismét megrendezik a Művészetek Völgyét Kapolcson és a környező kisfalvakban. 46 helyszínen 800 program, és 20 milliós állami támogatás.
Az anyagi nehézségek leküzdése után az idén, immár tizenötödszörre is megrendezi a Művészetek Völgye összművészeti fesztivált a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet - közölte Márta István fesztiváligazgató, a program ötletgazdája. kedden.

A július 25-én kezdődő tíznapos rendezvénysorozat keretében, 46 helyszínen 800 program várja a látogatókat a Balaton-felvidéken. Idén is hat szomszédos település Kapolcs, Vigándpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula ad otthont a fsztiválnak.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Hiller István kulturális miniszter is megjelent, aki elmondta, hogy a tárca 20 millió forinttal támogatja a 138 millió forintos összköltségvetésű programsorozatot.

Elemző estek

Márta István a szinte minden előadói műfajt felvonultató fesztivál programjai közül kiemelte: a Magyar Írószövetség, a Kortárs Kiadó és az Ortega y Gasset Társaság - magyar és külföldi írók, költők, továbbá irodalomtörténészek részvételével - felolvasóesteket és elemző beszélgetéseket rendez Kapolcson, a rendezvény minden napján.

A Művészetek Völgye az idén is helyet ad külföldi előadók rendezvényeinek, a többi között a pennsylvaniai Nemzetközi Színházkutató Intézet és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásainak.

Kapolcson egy Pennsylvaniából érkező társulat három görög tragédia adaptációját mutatja be, Vigándpetenden a Teatro Capriccio Sátorszínház és a Honvéd Kamaraszínház előadásai láthatók. Taliándörögdön lép színpadra a beregszászi színi társulat és a Közép-Európa Táncszínház, s ugyanott gazdag dzsessz-programokat szerveznek.

Monostorapátiban állítják fel a Krétakör Színház cirkusz-sátrát. Öcsön játszik majd többek között a Debreceni Szimfonikus Zenekar, Pula vendége pedig a budapesti Bárka Színház lesz.

A hat településen egyházi és historikus zenei fesztivált is rendeznek egyebek között gregorián énekkoncertekkel, barokk versenyművekkel és egyházi kantátákkal, a Capella Savaria, az Erdődy Kamarazenekar és más együttesek tolmácsolásában.

1 millió 300 ezer forintnyi euró

A sajtótájékoztatón felolvasták Pat Cox-nak, az Európai Parlament elnökének - a Művészetek Völgye ez évi védnökének - Márta Istvánhoz írott levelét, amelyben a politikus örömét fejezte ki, hogy a fesztiválon konferenciasorozattal és egyéb rendezvényekkel népszerűsítik az európai integrációt. Pat Cox tájékoztatása szerint az EU ötezer euró támogatást ítélt meg a rendezvénynek.

A sajtótájékoztatón Hobonak átnyújtották a tavalyi fesztivál közönségdíjas produkciójáért járó elismerést, amelyet a beregszászi színház és Földes László közös előadása, a Vadászat című Hobo Blues Band-lemez színpadi feldolgozása érdemelt ki.