A műgyűjtő Kassák

2000.08.21. 17:46
Van, aki azért gyűjt, mert sok a pénze, van aki azért, mert szenvedélye a gyűjtés. S van, aki egyszerűen csak csereberél kortársaival. Kassák Lajosnak (1887-1967), a magyar avantgárd irodalom és képzőművészet világszerte ismert vezéregyéniségének ez utóbbi adatott meg, hiszen a századelőn egyenrangúan állhatott bármelyik nemzetközi tekintély mellé. Kassák az első festményeket, grafikákat és szobrokat a tízes évek közepén kapta ajándékba vagy cserélte el saját alkotásaiért.
Külön fejezetbe tagolódnak a franciaországi magyar alkotók
Victor Vasarel - Thez
A művész halálának 33. évfordulóján a budapesti Kassák Múzeum - Csaplár Ferenc rendezésében - a Kassák hagyatékában található művek közül százat mutat be a közönségnek. A Zichy Kastély-beli intézmény termeiben látható műgyűjtemény nemzetközi nevei között az európai aktivizmus "nagyjai" közül George Groszé, Kurt Schwittersé, Willi Baumeisteré, Vaszilij Kandinszkijé, Paul Klee-é stb. emelkedik ki. Az orosz avantgárdot Iwan Puni, a lengyelt Henryk Stazewski, a belgát Michel Seuphor, a csehet pedig Jiri Kolár képviseli.

A kiállításnak ez a része Kassák szerteágazó nemzetközi tevékenységét illusztrálja, vagyis azt, hogy az adott pillanatban kapcsolatban állt a hálószerűen kibontakozó európai avantgárd főbb sejtjeivel, s alakító szerepet vállalt a kor aktuális művészetében. Érdekes, hogy a prágai kapcsolatainak nyomán birtokába került három grafika szerzőségének megállapítása végett hamarosan cseh szakemberek érkeznek Budapestre.

Külön fejezetbe tagolódnak a franciaországi magyar alkotók. Az Etienne Hajdu, Feri Varga és Victor Vasarely alkotta triászban a művek számát tekintve az utóbbi dominál Kassáknak szentelt sorozatával.

Propagáljátok az új művészetet!

A főként kis méretű grafikákból, rajzokból vagy kollázsokból álló nemzetközi résszel ellentétben a hazai alkotók túlnyomórészt festményekkel vannak jelen. Kassák barátai és művészi körének tagjai közül itt van néhány képpel többek között Kmetty János és Uitz Béla. A magyar festészet nagyjainak névsorában viszont Bálint Endre, Czóbel Béla, Gyarmathy Tihamér, Hincz Gyula, Korniss Dezső, Rippl-Rónai József és Máttis Teutsch János jeleskedik. Három alkotás kivételével valamennyi exponátum a Kassák Múzeum tulajdona.

A számtalan pompás hazai és nemzetközi alkotó munkásságát idéző kiállítás a Kassák Múzeum szerény technikai körülményei közepette nem tud igazából kibontakozni. A zsúfolt, félhomályba vesző termekben egymásba mosódó anyag ennek folytán akaratlanul is túlzottan dokumentáris felhangot kap. A hiányérzettel küzdő nézőt így már csak egy nívós katalógus vidíthatná fel - ha lenne.

Kassákkal az élet igazán mostohán bánt, legalább post mortem kegyesebbek lehetnénk hozzá.