Búcsú Kaszás Attilától

2007.04.18. 19:48
Családja, színésztársai, és barátai részvételével búcsúztatták el a 47 évesen agyvérzésben elhunyt Kaszás Attilát. A temetést majd szűk családi körben tartják, de szerda délután a Nemzeti Színház előtt felravatalozták a színész hamvait, hogy rajongói, tisztelői is végső búcsút vehessenek tőle. Tóth Tibor, Lukács Sándor, Jordán Tamás, Szarvas József és Rudolf Péter búcsúbeszéde után Kaszás Attila hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát szentelte meg.
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A nyilvános búcsúszertartásra még a Felvidékről is érkeztek, több százan hoztak virágot. A család kérte, mindenki csak egy szálat hozzon, de voltak csokrok is. A temetést a család a nagyközönség kizárásával tartja szűk körben, helyét és időpontját nem hozták nyilvánosságra.

A Nemzeti Színház parkjában délután négykor kezdődött a szertartás.

Kaszás Attila hamvai.

A Felvidék gyászol. Tóth Tibor, a komáromi Jókai Színház igazgatója a felvidéki magyarok, Kaszás rokonai és iskolatársai nevében búcsúzott a színésztől. "Kaszás Attila a miénk" – mondta. "Kaszás Attila a miénk volt."

A színész tiszteletére még a szél is felerősödött.

Lukács Sándor, a Vígszínház társulatának nevében búcsúzott. "Te tudtad Tádé, hogy gagyi világban is csak nemesként érdemes élni" – emlékezett a színészre.

A temetésen nem volt, aki kibírta volna sírás nélkül.

"Úszom az égen aranycsónakon" – szavalta Jordán Tamás, a Nemzeti főigazgatója beszédében. "Drága Attila, nyugodj békében!"

Mindenki szomorú a Nemzeti Színház installációja előtt.

A legszívszaggatóbb beszédet Szarvas József, Kaszás barátja és kollégája tartotta. "Attilám, szevasz! Mikor a kisgyerek megszületik, mindenki nevet, de a gyerek sír. Mikor valaki meghal, mindenki sír, csak a halott nevet" – kezdte. "Nagyon hiányzol, te nyílt tekintetű, haragos, dühös férfi! Ha tudnád, milyen űr támadt utánad!"

A szertartáson megjelent az összes neves magyar színész.

Rudolf Péter szerint Kaszás egy nemes, kristálytiszta lelkületű ember volt egy törtető, sunyi, romlott világban, és kuriózum volt abban a tekintetben, hogy kizárólag tehetségének köszönhette, amit elért. "Az az ér bármikor megpattanhatott volna, mondták az orvosok, de a sors kivárta, hogy megszülessen a fia, aki tovább szereti majd azt, akit ő szeretett" – búcsúzott barátjától.

Kaszás nélkül már a Nemzeti sem lesz ugyanaz.

Várszegi Asztrik püspök megszentelte a hamvakat. "Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk. Íme por és hamu vagyunk."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport