Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kertész-rádióhét Franciaországban

2003.01.06. 14:46
Egy héten át mindennap Kertész Imre műveit és munkásságát népszerűsíti a France Culture párizsi rádióadó.
A France Culture hétfőn délelőtt félórás műsorban mutatta be az első magyar irodalmi Nobel-díjast, Kertész Imrét. A Párizsban 93,5 FM hullámhosszon fogható kulturális adó Mémorables című, 11.30-kor kezdődő állandó műsorában ezen a héten - szerda kivételével - mindennap Kertész műveit és munkásságát népszerűsíti.

A hétfői első adásban a 2002-es irodalmi Nobel-díjas életútját, a holokauszt és a totalitárius rendszer természetrajzát elemző írói attitűdjét ismertette az adás szerkesztője, részletek hangzottak el a Sorstalanság című első regényéből. Ez a műve Franciaországban - a Kaddis a meg nem született gyermekért után - 1998-ban jelent meg először.

A műsorban nagyobb egységekben sugározták az író november 29-i párizsi sajtóértekezletén elhangzottakat. A hat héttel ezelőtti eseményt Kertész négy franciául megjelent művének kiadója, az arles-i Actes Sud és a frankfurti Suhrkamp német kiadóház közösen szervezte. Az író, aki Németországban értesült a stockholmi akadémia döntéséről, Párizsban adta első külföldi sajtóértekezletét a Nobel-díj átvétele előtt.

A France Culture a hét további napjain Kertész többi műveiről is beszámol, illetve az íróval Berlinben készült beszélgetést sugározza. Vasárnap a külföldi irodalom fórumául szolgáló Carnet nomade című műsor keretében Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, a Franciaországban élő Almássy Éva írónő és Pázmándy Katalin filmes folytatnak beszélgetést a másfél órás programban.