Erzsébet
1 °C
4 °C

'Ünnep magyarnak lenni'

2002.10.10. 15:23
Konrád György lelkesen fogadta Kertész Imre irodalmi Nobel-díját. Az írónak gratulált Medgyessy Péter miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök. A romániai PEN-központ elnöke a szellemi értékek vonzásköréről beszélt.
A dpa szerint Konrád túláradó örömmel értesült honfitársa világra szóló sikeréről. "Különféle elvárások vannak a magyar irodalomban, és nagyszerű írók is vannak - mondta a berlini művészeti akadémia elnöke a német hírügynökségnek. - Szeretném Kertész Imre kollégámat nyilvánosan átölelni, szeretnék gratulálni neki."

Medgyessy Péter miniszerelnök közleményben fejezte ki elismerését. "Kertész Imre a világtörténelem első magyar irodalmi Nobel-díjasa. Életpályája és munkássága méltó elismerése ez a díj. A Magyar Köztársaság kormánya nevében tiszta szívből gratulálok, és őszinte hálámat fejezem ki Kertész Imrének, amiért hazáját ilyen dicsőséghez juttatta. Különösen fontos, hogy Kertész Imre egyebek mellett egy magyar sorstragédia, a magyar zsidóság elpusztítása általános érvényű tapasztalatának irodalmi megfogalmazásáért kapta a legjelentősebb irodalmi elismerést" - írja a kormányfő.

Mádl Ferenc köztársasági elnök táviratban köszöntötte Kertész Imrét. "Ma megint ünnep magyarnak lenni! Büszkeség és öröm töltött el, amikor megtudtam, hogy Ön kapta az irodalmi Nobel-díjat - írta az államfő. - Hiszem, hogy valamennyi magyar hozzám hasonlóan érez. Az Ön élete is bizonyítja: mindig van a léleknek tartaléka, amit úgy hívunk, hit. És ez erőt ad mindannyiunknak."

Közleményben üdvözli Kertész Nobel-díját magyar kiadója, a Magvető is. A könyvkiadó felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar szerző olyan neveket utasított maga mögé, mint Philip Roth vagy John Updike.

A kitüntetés kapcsán Gálfalvi Zsolt, a romániai magyar PEN-központ elnöke úgy nyilatkozott: a díj "jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk az irodalomnak az értelmén". Hozzátette, hogy "ez a Nobel-díj az egész magyar irodalmat, az egyetemes magyar irodalmat, beleértve nyilvánvalóan az erdélyi magyar irodalmat is, arra kötelezi, hogy azoknak az igényeknek, azoknak a szellemi értékeknek a vonzáskörében hozzon létre új és új muveket, amelyeket ez a díj is fémjelez."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?