Véget ért a könyvfesztivál

2004.04.25. 21:33
Esett a budapesti könyvfesztivál látogatottsága és a magyar könyvpiac bővülésének mértéke is - mondta el a fesztivál zárása kapcsán Zentai Péter. A rendezvényt szervező egyesület elnöke szerint ugyanakkor kimagasló volt Günter Grass és Kertész Imre beszélgetése.
Günter Grass és Kertész Imre pódiumbeszélgetése volt a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál legfőbb szenzációja - összegezte a rendezvény tapasztalatait a rendezőség nevében Zentai Péter László. A rendezvényt ugyanakkor kevesebben látogatták mint tavaly, vagy tavaly előtt, idén 51 ezer vendéget fogadtak.

A látogatószám mellett a kereslet növekedése is csökkenőben van. A könyvkiadás Zentai szerint az utóbbi időben "a nemzetgazdaság húzóágazata" volt, 1997 óta két és félszeresére, 56 milliárd forintra bővült a piac.

A reprezentatív német bemutatkozás mellett 17 ország 50 neves külföldi alkotója utazott Budapestre és több mint 300 magyar író, tudós, művész "határon innen és túlról" vett részt a rendezvényen.

Az Év Kiadója címet a Magyar Nagylexikon Kiadó Rt., az Év Kereskedője szakmai díjat pedig a Libri Kereskedelmi Kft. érdemelte ki. A vasárnap kiosztott két címmel, amelyről az MKKE tagjai titkos szavazással döntöttek, a tavalyi teljesítményeket jutalmazták.

Az idei Év gyermekkönyve díjat prózai kategóriában Böszörményi Gyula a Gergő könyvekért, költői mű kategóriában pedig Varró Dániel Túl a Maszathegyen című verses meseregényéért vehette át.

A XII. kerület pedagógusainak szavazatai alapján a kerület polgármestere, Mitnyan György által alapított Budai-díjat könyvkategóriában a Kossuth Kiadó Élővilág könyvtár: Kishatározók sorozata, CD-ROM kategóriában az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótár digitális kiadása nyerte el.