Karel Gott múzeumot tervez magának

2006.03.31. 11:45
Prága közelében nyílik meg a csehek, németek és osztrákok számára még ma is sztárnak számító Karel Gott múzeuma.
Karel Gott Múzeum nyílik a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban, abban az emeletes villában, amelyben a csehek "aranycsalogánya" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években. A Muzeum Gottland nevű intézmény már a német és az osztrák utazási irodák nyári katalógusaiban is megjelent.

A pilseni születésű, idén 67 éves, rendkívül népszerű cseh énekes - aki a népdaloktól az operettdallamokig, a balladáktól a countrydalokig és a tánczenétől a sanzonokig minden műfajban sikeres - ugyanis tartósan Németországot választotta sikerei színpadául; az osztrák és német publikum Gott iránti lelkesedése a mai napig nem hagyott alább. A Muzeum Gottland iránti érdeklődés már most is hatalmas.

Bombasiker

A múzeum ötlete néhány éve született meg, amikor Jan Motovsky vállalkozó 15 millió koronáért (140 millió forint) megvette a mestertől a villát. Gott állítólag nagy örömmel hallotta az elképzelést, minden támogatást megígért, s immár több mint két éve együtt alakítják Prága új múzeumát. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Bennfentesek azt mondják, hogy az új múzeum koncepcióját alapvetően maga Karel Gott dolgozta ki és határozta meg.

"A múzeumot legkésőbb Gott júliusi 67. születésnapjára megnyitjuk. Mindent megteszünk azonban annak érdekében, hogy a múzeumot ajándékként adjuk a mesternek abból az alkalomból, hogy immár harmadízben apa lesz" - jelentette ki újságírók előtt Jaroslav Pizinger, a neves cseh építész, aki szintén egyike a nagy érdeklődéssel kísért terv alkotóinak.

Ivana Machácková, az énekes 29 éves barátnője - Karel Gott ugyanis máig sem nősült meg - úgy nyilatkozott, hogy a gyermekáldás május elején esedékes. Gottnak eddig két felnőtt leánya - Dominika és Lucia - van, két különböző, volt barátnőjétől.

Vendéglő az Aranycsalogányhoz

A múzeumban az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető lesz a 31 "Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el a cseh közönség szavazatai alapján. Ugyancsak megtekinthetőek lesznek a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott amatőr festő, így számos festmény is helyet kap a villában.

A ház egykori nagy fedett fürdőmedencéjét átalakították: ott kap helyet az a kiállítás, amely Karel Gott karrierjét fogja feltérképezni éves lebontásban. Az énekes elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre.

A házhoz tartozó garázsban emléktárgy-boltot rendeznek be, ahol Gott arcképével díszített trikók, poharak, csészék lesznek kaphatóak... és természetesen "Kelet Sinatrájának" közkedvelt dalai a legkülönfélébb hanghordozókon. Lesz hangulatos kávézó, teázó is, bár az eredetileg tervezett vendéglőről végül is lemondtak. "Gott nagyon szívesen és nagyon jól szakácskodik, ezért olyan vendéglőt terveztünk, amelyben a receptjei alapján főztek volna. Ez azonban nagy területet igényelt volna a kertből, ezért lemondtunk róla" - fejtette ki Motovsky.

A prágai média azonban úgy tudja, hogy a vendéglő terve nem esett teljesen kútba, mert a múzeum közelében már találtak egy helyet, ahol állítólag megnyílhatna. A község nagy látogatottságot remél, s a villától nem messze már elkészült egy parkoló is, ahol nyolc autóbusz, s néhány tucat személygépkocsi állhat egyszerre.

A villa bejáratánál egyébként maga az énekes fogja fogadni a látogatókat. Karel Gott viaszfiguráját nemrégiben vásárolta meg Jan Motovsky, aki szerint a múzeum számos zenei, kulturális és társasági eseménynek is rendszeresen helyt ad majd.