Árpád
-2 °C
3 °C

Hárommilliárdos művészeti magánalapítvány

2003.09.30. 16:40
Az eddigi legnagyobb értékű művészeti alapítványt hárommilliárd forint készpénzzel hozta létre Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. tulajdonosa.
Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. tulajdonosa, a magánvagyonából hárommilliárd forint készpénzzel megalapította a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt, amit kedden sajtótájékoztatón jelentett be.

Az eddig nyilvánosságot kapott alapítványok közül ez a legnagyobb értékű, magánszemély által alapított művészeti alapítvány. A tervek szerint XXI. századi képzőművészeti gyűjteményt hoznak létre a tőke hozamából.

Az alapítvány működteti majd azt az 1820-ban épített 2500 négyzetméteres budapesti palotát, amelyben a kiállítótermek színház- és koncerttermekké alakíthatók. Ezt a jövő év április 20. után nyitják meg. Az épületben kávéház és étterem is működik, amelynek profitja az alapítvány forrásait növeli.

Az alapító szándékai szerint a gazdasági, a művészeti és a tudományos élet, a "pozitívan gondolkodó szellemiség alkotóháza" lesz. Az épület egyébként nem az alapítvány, hanem az alapító tulajdona. Kovács Gábor számításai szerint évente 2-300 millió forint készpénz áll majd rendelkezésre az alapítványi célok megvalósítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?