Virgil
0 °C
3 °C

Könyvhét - Tandori, Püski, Pelevin művei az év könyvei között

2003.06.17. 13:53
Kedden adták át az Év könyve 2002 díjat a Magyar Írószövetség Klubjában. Dráma kategóriában az elismerést nem adták ki.
A bírálóbizottság döntése szerint a vers kategóriában Tandori Dezső: Az óceánban (Tiszatáj Kiadó); a kispróza, esszé kategóriában Ambrus Lajos: Lugas (Kortárs Kiadó), a regény kategóriában Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka (Magvető Kiadó) című kötete érdemelte ki a díjat.

A memoár kategóriában Püski Sándor: Könyves sors - magyar sors című könyve kapta az elismerést. A kötet a Püski Kiadó gondozásában jelent meg. A tanulmány, kritika műfajban a Valamennyi időnk című Kemsei István-könyv kapta a díjat. A kötetet az Orpheusz Kiadó gondozta. A Három mártírunk című Matuska Márton-munka kapta az Év könyve díjat a szociográfia és publicisztika kategóriában. A kötetet a szabadkai Életjel Kiadó adta közre.

A próza műfordítások közül Bratka László lett díjazott Viktor Pelevin: Az agyag géppuska című művének magyar nyelvű átültetéséért. A kötet az Európa Könyvkiadónál jelent meg. A vers műfordítások legjobbjának minősült Sulyok Vince tolmácsolásában az Idillország kéklő ege című kötet. A huszadik századi dán költők antológiája a Széphalom Könyvműhely gondozásában látott napvilágot. A gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában Kiss Ottó: Csillagszedő Márió című - a Móra Kiadónál megjelent - kötete kapta az Év könyve 2002 díjat.

A bírálóbizottság dráma kategóriában nem osztott díjat.

Az immár 18. alkalommal odaítélt elismeréssel a jelenkori irodalomnak a megelőző évben napvilágot látott kiemelkedő alkotásait, írói értékeit jutalmazzák. Az elismerések alapját a Szerzői Jogvédő Hivatal, majd az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülethez befizetett irodalmi (kis) jogdíjakból e célra elkülönített pénzek képezik. Az összeget 1996 óta gondozza a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma.

Az Arany János (Artisjus) irodalmi kutatási ösztöndíj kedvezményezettje ezúttal két határon túli alkotó, Fekete Vince kézdivásárhelyi költő és Penckófer János beregszászi író lett. Az ösztöndíj azt a célt szolgálja, hogy a már korábbiakban is kiváló teljesítményt produkáló alkotók részére - nem pályázati úton - anyagi támogatást nyújtson további nagyobb formátumú művek létrehozásához.