Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könyvheti újdonságok

2002.05.29. 12:01
Az Országos Széchényi Könyvtár kéziratos és nyomtatott kincseinek legjavát bemutató díszes album mellett a magyar nyelvi és irodalmi kultúráról szóló, átfogó ismereteket nyújtó enciklopédiát is megjelentet könyvheti újdonságai között a Magyar Könyvklub - hangzott el a kiadó szerdai sajtótájékoztatóján.
A Kincsek a nemzet könyvtárából című album a magyar nemzeti bibliotéka alapításának 200. évfordulója alkalmából lát napvilágot a Magyar Könyvklub és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közös gondozásában. A díszes kiadvány 420 oldal terjedelemben, 500 színes fotóval illusztrálva mutatja be a könyvtár állományában levő kódexeket, nyelvemlékeket, régi nyomtatványokat és értékes könyveket.

A magyar nyelv és irodalom enciklopédia szerkesztői egyetlen kötetben kívánták közreadni "mindazt, amit nyelvünkről és irodalmunkról tudni kell". A nyelv alapjaitól kezdve a magyar nyelv történetén keresztül egyebek között a nyelvi műalkotás és az ezredvégi magyar irodalom kérdéseivel foglalkozó könyvet a szerkesztők a közép- és felsőfokú tanintézetek hallgatói számára tankönyvnek, a legszélesebb nagyközönségnek pedig enciklopédiának szánják.

A Magyar Könyvklub az Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg A tigris és a majom című könyvet, amelyben Mihancsik Zsófia Popper Pétert faggatja, aki kendőzetlenül beszél egyebek között politikai szerepvállalásairól, magánéletéről.

Müller Péter Dráma című kötete az író fél évszázadnyi dráma-termését tartalmazza, Petőcz András pedig a magyar irodalom anekdotázó, jóízűen mesélő hagyományát folytatja Egykor volt házibarátaink című családregényében.

A Magyar Könyvklub gondozásában ugyancsak megjelenik Temesi Ferenc: Por 1-2 című műfajteremtő szótárregénye. A szerző mindmáig legnagyobb írói vállalkozása először 1986-87-ben látott napvilágot, s ma már a kötelező olvasmányok sorába tartozik.