Könyvheti újdonságok

2002.05.29. 12:01
Az Országos Széchényi Könyvtár kéziratos és nyomtatott kincseinek legjavát bemutató díszes album mellett a magyar nyelvi és irodalmi kultúráról szóló, átfogó ismereteket nyújtó enciklopédiát is megjelentet könyvheti újdonságai között a Magyar Könyvklub - hangzott el a kiadó szerdai sajtótájékoztatóján.
A Kincsek a nemzet könyvtárából című album a magyar nemzeti bibliotéka alapításának 200. évfordulója alkalmából lát napvilágot a Magyar Könyvklub és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közös gondozásában. A díszes kiadvány 420 oldal terjedelemben, 500 színes fotóval illusztrálva mutatja be a könyvtár állományában levő kódexeket, nyelvemlékeket, régi nyomtatványokat és értékes könyveket.

A magyar nyelv és irodalom enciklopédia szerkesztői egyetlen kötetben kívánták közreadni "mindazt, amit nyelvünkről és irodalmunkról tudni kell". A nyelv alapjaitól kezdve a magyar nyelv történetén keresztül egyebek között a nyelvi műalkotás és az ezredvégi magyar irodalom kérdéseivel foglalkozó könyvet a szerkesztők a közép- és felsőfokú tanintézetek hallgatói számára tankönyvnek, a legszélesebb nagyközönségnek pedig enciklopédiának szánják.

A Magyar Könyvklub az Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg A tigris és a majom című könyvet, amelyben Mihancsik Zsófia Popper Pétert faggatja, aki kendőzetlenül beszél egyebek között politikai szerepvállalásairól, magánéletéről.

Müller Péter Dráma című kötete az író fél évszázadnyi dráma-termését tartalmazza, Petőcz András pedig a magyar irodalom anekdotázó, jóízűen mesélő hagyományát folytatja Egykor volt házibarátaink című családregényében.

A Magyar Könyvklub gondozásában ugyancsak megjelenik Temesi Ferenc: Por 1-2 című műfajteremtő szótárregénye. A szerző mindmáig legnagyobb írói vállalkozása először 1986-87-ben látott napvilágot, s ma már a kötelező olvasmányok sorába tartozik.