Ergonómikus gyónás és egyéb kiállítások

2006.01.22. 11:15
Válasszon testhezálló kiállítást a finn templomok, lánglelkű fotósok, falusi idill és cigány viskók négyszögéből.

Fiktív buhera

A buherált épületekről sokan azt állítják, tönkreteszik a települések képét, Mad Max-világgá alacsonyítják a vidéket. Vannak viszont olyanok, akik szerint a spontán építészet, a hirtelen ötletek alapján, pillanatnyilag adódó anyagokból készített házak megtermékenyítik az építészetet. Érdekes viszont, hogy az organikusan épülő házak a képzőművészetre is hatással vannak.

Ádám Zoltán Fiktív cigány épületek című sorozatán a stílusokat és korszakokat keverő házak grafikái az eklektika és a spontaneitás létjogosultságáról beszélnek, szerintünk, mivel még nem láttuk az ACB kiállítását.

Ádám Zoltán - Fiktív cigányépületek
acb Kortárs Művészeti Galéria, 1068 Budapest, Király utca 76.
Nyitvatartás: Sz-P 14-18, Szo 10-13

Térdeplés helyett

#alt# Ha a finnek szép mobiltelefonokat, bútorokat és háztartási eszközöket tudnak tervezni akkor, amikor nem fekszenek részegen a hóban, miért ne lennének képesek ezen képességüket kevésbé praktikus irányába fordítani? A Szakrális terek című kiállítás azt bizonyítja, bármi lehet a finn dizájn terepe, akár a templomok is.

Az 1939-1995 közt épült, tetszetős és ergonómikus templomok képeit a Budapest galériában tekinthetik meg azok, akik számára kérdéses, segíthet-e a modern építészet a hosszadalmas térdeplés okozta ízületi bántalmak enyhítésében. Vagy egyszerűen csak érdekli őket a progresszív építészet. Szakrális terek - Modern finn templomépítészet

Budapest Galéria, 1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.
Megtekinthető: január 19. - február 19.

Szép új világ

Az új dokumentarizmus nevezetű fényképészeti iskolát onnan lehet megismerni, hogy az, aki nem érez múlhatatlan hevületet a fotográfia iránt, esetlegesen elkattintott felvételeknek látja a kiállítási anyagot. #alt# A színes, egyszerűen komponált képeken ugyanis nem szociálisan terhelt nyomor, vagy bravúrosan elkapott pillanatok láthatóak, hanem mindennapi jelenetek. Akit még az sem zavar, hogy egyes képek úgy néznek ki, mintha egy minimalista bútorkatalógus számára készültek volna, értékelni fogja a Retorta kiállítását.

A Comearound nevezetű, négyszer egyhetes eseményen négy fiatal fotográfus (Fekete András, Tóth Szilvi, Magyar Ádám, Hermann Ildi) mutatja meg, hogy talán a dokumentarista fotográfia a fényképészet jövője. De ha nem is, mindenképpen szórakozató.

Fiatal, magyar fotósok - Comearound
Retorta, 1054 Budapest, Széchenyi u.
Nyitva: Január 16. - február 10. Hétfőtől péntekig 10-16 óráig

Idill és reménytelenség

Mikor reggelenként, a kínai gyártmányú télikabátokba öltözött emberek közé préselődve belebámul a buszablak keretezte, szürke reménytelenségbe, érthetően gondolhatja úgy: a művészet legfőbb feladata, hogy szépséget és harmóniát csempésszen ebbe az árnyékvilágba.

Ha ez a hangulata kitart délutánig, legokosabb, ha Kossuth Tivadar kiállítása felé veszi az irányt. A naiv festő képein az ismertető szerint a "mindenkor tiszta emberi normák erkölcsi megtestesülései, a művész hitvallásának tanúságtevői" láthatók. Az Egy álomvilág című kiállításon idilli tájképek, mesebeli figurák, a falusi élet egyszerű pillanatai közt feledkezhetünk meg a valóságról. Utána ráadásul még zsilipelhetünk egy félórát a helyszínen, a Kempinski hotel decensen ízléstelen kávézójában.

Kossuth Tivadar - Egy álomvilág
Kempinski Hotel, 1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.
Nyitva: január 16. - március 18., naponta 8 órától 20 óráig

Sose hal meg

#alt# Ha ön szerint a retró még mindig jópofa dolog, addig volt jó, míg Kádár élt, az új csajának szeretne kedveskedni, esetleg tényleg érdekli a divat közelmúltja, akkor a szocialista divatipar rajzaiból összeállított kiállításnál jobbat nehezen talál.

Az ötvenes, hatvanas évek divatrajzait az Iparművészeti múzeum munkatársai találták az archívumukban, és első meglepetésükben az egészet a falakra aggatták. Tekintse át a decens kosztümöket és szolidan forradalmi kalapocskákat, de nosztalgikus hangulatában se feledkezzen meg arról, hogy a lábszőrtelenítés csak a nyolcvanas évektől jelent meg Kelet-Európában.

Divatot a dolgozó nőnek!
Iperművészeti múzeum, Budapest, Üllői út 33-37
Nyitva tartás: 10:00 - 18:00, Hétfőn zárva