Terrortámadás miatt elmaradt a kiállítás

2001.11.09. 17:56
A New Yorkot ért terrortámadás miatt - a színházakhoz hasonlóan - a múzeumok és kiállítótermek szinte kongnak az ürességtől. Éppen ezért halasztották el Szurcsik József festőművész kiállítását is - nyilatkozta az Index/Képmutatónak Sáfár Zoltán, a Godot Galéria tulajdonosa. Ugyanakkor a későbbiekben mindenképpen bemutatják Szurcsik alkotásait az USA-ban, hiszen képei iránt érdeklődnek az amerikai műértők. A szeptember 11-i terroristatámadásnak vannak más magyar vonatkozásai is. A műtárgypiacon egyre többen keresik a felhőkarcolókat ábrázoló festményeket.
Egy győri művész szinte megjövendölte, mi is fog történni az amerikai ikertornyokkal. Szük Norbert évekkel ezelőtt megfestette a tragédiát. A szabadság lángjai című képén hátborzongatóan jelenik meg az a valóság, amelyet mi csak idén szeptemberben láttunk. A lángba borult New Yorkot ábrázoló kép mellett ef Zámbó István is ugyanebben az időben festette Szeretkező felhőkarcolók című képét, amely a tragédia megtörténte után, akár a "Szeretkezz, ne háborúzz" alcímet is kaphatná.

A háború hatással van a műtárgypiacra is

Az elmúlt hetek aukcióit figyelembe véve úgy tűnik, hogy nemcsak a WTC-t ábrázoló festményeket keresik jobban a vásárlók. A tőzsdei bizonytalanság miatt a befektetők vagyonuk egy jelentős hányadát értékállóbb, a nemzetközi piacon jól átváltható jószágokba fektetik. Ilyen például az arany, éppen ezért a nemesfémből készült műtárgyak, régi órák, nyakláncok iránt is nőtt a kereslet. Ez persze nem véletlen, hiszen az ilyen értékeken a világon bárhol túl lehet adni, ha szükség van rá. Az őszi BÁV-aukción például egy grófi asztali diótörőt, amely 10 ezer forintos kikiáltási árról indult 150 ezerért vásároltak meg. De volt, aki egy 1925 előtti orosz teaszűrőre startolt rá 2 ezer forintos indulóáron, és 22 ezerért vette meg. A befektetői túlbuzgóságot bizonyítja az is, hogy a 330 ezer forintról induló platina nyakláncot, amelyet 500-600 ezer forint értékűre becsültek a szakértők, 1 millió 300 ezerért vitték el.

Jól jártak a galériák is

Az ékszeraukciók mellett a festményekre szakosodott galériák is nagyobb bevételt könyvelhetnek el. A Kieselbach Galéria árverésén például rekordárat, azaz 26 millió forintot fizettek Farkas István 1930 körül Párizsban festett Beszélgetők című képéért. De meglepően sokat adtak Berény Róbert parki részletet ábrázoló képéért is, amelynek ára 6 millióról 18 millióra tornázta fel magát.

De a Polgár Galéria tulajdonosai sem panaszkodhatnak, hiszen aukciójukon Szinyei Merse Pál Nő csupasz vállal című alkotását - amely 8,5 milliós kikiáltási árról indult - 12 millió forintért vásárolták meg.