Judit
3 °C
7 °C

Iráni filmrendezők nem juthatnak be Amerikába

2002.09.27. 13:54
A világhírű iráni rendező, Kiarostami a New York-i Filmfesztivál meghívása ellenére sem juthatott be az Egyesült Államokba. Még így is szerencsésebb volt, mint kollégája, akit megbilincseltek majd kitoloncoltak az országból.
Nem kapott vízumot az Egyesült Államokba a világhírű iráni rendező, Abbas Kiarostami. A humanista szemléletű filmjeiről ismert, többek között cannes-i Arany Pálmát is nyert rendező hivatalos meghívásra érkezett volna Amerikába. Frissen elkészült, Ten című filmjét mutatta volna be szeptember 28-án a New York-i Nemzetközi Filmfesztivál felkérésére, majd a Harvardon és az ohioi Colombus Egyetemen tartott volna előadásokat.

Abbas Kiarostami
A vízummal kapcsolatos ügyintézést, mint minden fesztiválmeghívott esetében, a fesztivál szervezői és az egyetemek illetékesei végezték. Ennek ellenére az amerikai hatóságok nem tekintettek el a közel-keleti országok állampolgáraira, különösen az Iránból érkezőkre vonatkozó szigorú előírások betartásától. A vízumok kiadását ugyanis minden esetben nyolchetes vizsgálati időszaknak kell megelőznie.

Eredménytelenül járt közben az adminisztráció gyorsítása végett a párizsi amerikai nagykövetnél, Howard Leachnél az egykori francia kultuszminiszter, Jack Lang és Marin Karmitz producer, a szükséges vizsgálatok állítólag nem kerülhetők meg.

Kiarostami azonban még így is szerencsésebb volt, mint kollégája és honfitársa, Jafar Panahi. A szintén nemzetközi elismertséggel bíró rendező tavaly a honkongi filmfesztiválról Montevideóba tartva szállt le New Yorkban. Habár nem is tervezte, hogy gépe indulása előtt elhagyja a tranzitvárót, a hatóságok amerikai tranzitvízumot kértek, majd ujjlenyomatot akartak venni tőle. Mivel a rendező nem volt hajlandó alávetni magát a procedúrának, kéz és lábbilincset raktak rá, és több órára fogdába zárták. Később felrakták egy, az érkezési országba, azaz Hongkongba tartó gépre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?