Kijevben találták meg Kassay Antal Ungvárról ellopott képét

2008.11.06. 15:20
Az egyik kijevi régiségkereskedő szalonjában találta meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ungvári várból szeptemberben ellopott festmények egyikét, Kassay Antal Erdő című képét - adta hírül a kárpátaljai hírportál.

Az alkotást három másik vászonnal együtt lopták ki az egyik ablakon keresztül az ungvári várban működő Helytörténeti Múzeum Kárpátalja élővilágát bemutató részlegéből. A biztonsági szolgálat nyomozói tovább folytatják a nyomozást a másik három festmény - Boksay József, Fedor Manajlo és Hrabár Sándor egy-egy alkotása - után.

A most megtalált festményt a nyomozáshoz szükséges szakértői vizsgálat elvégzése után visszajuttatják Kárpátaljára. Az SZBU sajtószolgálatának közleményében nem említik, mennyiért kínálták megvételre Kijevben a Kassay-vásznat. Szakértők szerint az ellopott képek kárpátaljai viszonylatban nagy értéket képviselnek, a szovjet állam több mint hat évtizeddel ezelőtt drágán vásárolta meg a kárpátaljai tájakat ábrázoló festményeket alkotóiktól, akiknek egy-egy képéért a műgyűjtők ma több tízezer dollárt is hajlandóak megadni.

Az utóbbi években Kárpátalján egyre elterjedtebb a helyi ismert festőművészek képeinek elrablása képtárakból, magán- és közgyűjteményekből, valamint műtermekből. A kárpátaljai rendőrség adatai szerint a régióban elkövetett minden kilencedik lopás festményekkel kapcsolatos.