Árpád
-2 °C
4 °C

Plágiumvád miatt perel Kertész Imre

2002.11.19. 15:33
Magyarországi kiadója, a Magvető közleményben tudatta hogy a Nobel-díjas író bepereli a Soproni Ász című hetilapot, mert az azt állította, hogy Kertész saját műveként tüntette fel barátja, Bán Pál Csacsifogat című darabját.
A soproni hetilap riportjában egykori barátja, Bán Pál művének ellopásával vádolta Kertész Imrét. Bán 1956 októberében elhagyta az országot, a jelenleg Németországban élő férfit 1959-ben disszidenssé nyilvánították. Kertész állítólag ezután hozta el Bán szüleitől a Csacsifogat befejezetlen kéziratát, amelynek befejezésére és bemutatására engedélyt kért.

A Soproni Ász cikke szerint bár a kért engedélyt nem kapta meg, Kertész mégis bemutatta a darabot. A lap által megszólaltatott Bán Pál úgy nyilatkozott, hogy "már el is felejtette volna az ügyet, ha nem szerez tudomást arról, hogy Kertész Imre egy tévéműsorban kijelentette: a Csacsifogat színpadi sikereinek köszönhetően anyagi gondok nélkül írhatta meg a Sorstalanság című regényét, amiért megkapta az idei irodalmi Nobel-díjat".

Kertész cáfol és perel

A Kisalföld az író német ügynökségéhez eljuttatott kérdésére Kertész Imre képviselője útján következőképp reagált: "Ez egy nagyon régi történet, amiből semmi sem igaz. Mást ezzel kapcsolatban nem kíván mondani."

"Állampolgárként és kultúremberként azt kell mondanom, hogy Kertész életműve és a hihetetlen elismerés fényévekre van az ilyen támadásoktól" - nyilatkozta Morcsányi Géza, a Kertész műveit gondozó Magvető igazgatója a Világgazdaságnak. "El nem tudom képzelni azt a szituációt, ami valakit egy ilyen cselekedetre késztet, főleg úgy, hogy végtelen számú lehetősége lett volna rá az elmúlt évtizedekben" - tette hozzá.

Buta vígjátékok kilóra

Kertész ugyan az ügy kapcsán nem részletezte álláspontját - 1996-ban azonban így nyilatkozott a zenés vígjátékokról a Magyar Narancsnak:
"Az 50-es évek végén, a 60-as években vagy állásba kellett volna mennem, vagy belépni az irodalmi iparvilágba, novellákat, cikkeket produkálni, amitől irtóztam, nem is tudtam volna abban a közegben csinálni. Akkoriban viszont nagyon divatosak voltak a buta zenés vígjátékok. Ilyeneket is írtam, szívbeli barátom segítségével, aki a cselekményt kitalálta nekem. A párbeszédeket azután négy-öt hónap alatt megírtam, és ebből sokáig tisztességesen megéltem, úgy, hogy dolgozhattam közben a regényemen."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?