Hogyan vásároljunk könyveket az utolsó pillanatban?

2008.12.17. 20:01
Könyvet venni és kapni jó karácsonykor, de csak akkor, ha nem követünk el alaphibákat. Tíz tipp a karácsonyi könyvvásárláshoz az utolsó napokra.

1. Amerikáról már lecsúszott

Könyvet nyilván online lenne a legkényelmesebb venni, de pár nappal karácsony előtt ez már nem annyira egyszerű. Amerikából már csak az ünnepek utánra érkezik meg a könyv. Magyarországról még lehet kísérletet tenni, mert vannak könyvek, amiket még vállalnak karácsony előtti kiszállításra. De nagyon szoros a határidő.

2. Menjen könyvesboltba

Tudom, furán hangzik, de még élménynek is jó lehet. Ott kereshet kedvére, de mivel már alig van időnk vásárolni, ezért a legfontosabb tippeket eláruljuk. Hogy megkönnyítsük a dolgát, eláruljuk, ha beszalad egy boltba, akkor pontosan mit célozzon meg: a többszintes áruházakban elég eljutni az újdonság vagy szépirodalom halomhoz, és leemelni valamit, így a saját tesztelésem alapján 3 perc alatt lehet könyvet találni, a kicsi és emiatt szimpatikusabb boltok a vívódó vásárlóknak kedveznek, mert jók az eladók, és ha pontos személyleírást adunk, tudják a tökéletes könyvajándékot.

3. Hogyan válasszunk borító alapján?

Semmiképpen se dőljön be annak a trükknek, hogy megveszi azt, amin megakad a szeme, mert átverés lesz a vége. Válasszon kevésbé színes, nem rikító könyvet, az már szinte a minőség jele. Ha szép könyvet akar, akkor javasoljuk, vegyen díszdobozos kiadásokat: bár felmerül, kinek kell egyszerre öt kötet Rushdie, Lessing vagy Pamuk, viszont az Ottlik-díszdobozt megértem.

Régi ajándékozó trükk, hogy ha vastagabb könyvet veszünk, az tekintélyesebbé teszi az ajándékozót. Ha lenne verseny vastagságból, akkor a Nobel-díjas Doris Lessing nyerne Az arany jegyzetfüzettel kicsit megelőzve Ken Follet A katedrálisát.

Egy rövid könyv is lehet érdekes, bár tisztában vagyok azzal, ilyenkor ünnep révén fontos a küllem+vastagság+magasság, ezért Gordon Ramsay 13 ezer forintos szakácskönyvét ne hagyják ki. Aki egy szakácskönyvként is használható szakácskönyvet szeretne Ramsaytől, az 7 ezerért kap legalább olyan nagyot és szépet.

4. Válasszunk vagy ne válasszunk név alapján?

Minél titokzatosabb egy név, annál inkább nő az értéke az irodalomban. A spanyolok kedvenc szerzője, Carlos Ruiz Zafón olyan sikert ért el hazájában, hogy miatta még a spanyolok is olvasni kezdték egyszerre varázslatos meséjét, amiben a tehetséges íróból előbb szöveggyártó iparos lesz, majd tehetséges író (Angyali játszma). A nápolyi maffia által üldözött olasz újságíró, Roberto Saviano Gomorra című dokumentumregénye nagyon jó a Keresztapa-rajongóknak.

5. Vegyük meg az idei Nobel-díjast?

A karácsonyok egyik tuti ajándéka Nobel-díjast adni, abba nem csúszhat hiba, mert irodalmi szempontból tesztelt (mi más lenne, ha Nobelt kap), nálunk 70 százalékban biztos, hogy nem ismert, így újdonságot is tudunk adni, és általában szép kiállítású kötetekben adják ki. Kertész Imréről alig valaki tudta, hogy kortárs író, most akkor mit mondjunk Le Clézióról? Néhány francia lap a bejelentés előtt sejtette már, hogy ez a különös név fog nyerni, de alig van az országban, aki olvasott tőle valamit. A Svéd Akadémia rutinosan októberben hirdeti az aktuális nyertest, ezért a könyvkiadóknak van ideje gyorsan mindent kiadni. Az addig az Európa kiadó által kiadott Le Clézióra a Nobel kihirdetésének pillanatában lecsapott az Ulpius-Ház kiadó is, valamint a Partvonal is jelentkezett egy könyvével, de szerencsére nem ugyanazokkal. A magyarul kapható címek: Körforgás, A háború, Terra Amata, A láz, Aranyhalacska, Raga.

A korábbi Nobel-díjasok közül karácsonyra jelenik meg új kötete Kertész Imrének, aki egyesek szerint már a Nobel előtt kénytelen volt felhagyni a szépirodalommal, a korábban említett Lessing mellett pedig a török Orhan Pamuknak jelent meg a Fekete könyv című regénye.

6. Semmiképpen se vásároljon celebkönyvet

Egyáltalán nem érdekes. Az idei karácsony nagy könyve e szempontból a Friderikusz Sándorral készült interjúkötet lenne (Mihancsik Zsófia kérdez), de az eddig kikerült részek nem izgalmasak, és egy ún. őszinte kötetnek ne szétretusált arcélű hőse legyen. Fiala János, Sebestyén Balázs, Schorbert Norbi vagy Groovehouse Judy könyvét akkor se vegyük meg, ha a célszemélyünk kifejezetten rajong értük, és követeli, de így vagyunk a téma vulgárszakértőjeként megjelenő Pálfy István boros könyvével is. Esetleg meg lehet próbálni Verebes István borzalmas című és borítójú Ornélját, mert ő legalább megpróbálkozott egy vállalható könyvet írni. Ha mindenképpen híres emberről szóló és híres ember által írt könyvet akar venni, akkor kizárólag Kepes András Matt a férfiaknak című, Polgár Juditról szóló remek riportkönyvét tudjuk ajánlani, ami a férfinak és zseninek nevelt sakkozónő életéről szól. (A celebkönyvekről a Velveten olvashat bővebben.)

Müller Péter szeretetkönyvei csak látszólag jó ajándékok, valójában sekélyes, álszent blöffbölcselkedések, amivel csak látszatszeretetünket tudjuk kifejezni. Ha komoly és jó könyvet szeretne a szeretetről, akkor Randy Pausch Az utolsó előadás című könyvét ajándékozza, amiben a neves professzor a gyermekkori álmairól beszélt egy hatalmas, terjeszkedő daganattal a testében.

-

7. Gyereknek gyerekkönyvet

A gyerek nem az ellenségünk, ahogy az olvasás nem büntetés - ezt nem árt megjegyezni, mert nem vagyunk kultúrmisszionáriusok, ezért ne abba gondoljunk bele, hogy mit lenne jó olvasni a gyereknek ahhoz, hogy értelmes legyen. Az olvasás megszerettetéséhez jó út, ha a történetekben erős, követendő példát tudunk mutatni, ha közösen olvasunk, illetve esetleg meséket írunk együtt. Ezért egy 14 évesnek ne Esterházy Péter Semmi művészetét vegyük meg csak azért, mert magunk is elolvasnánk, hanem Stephanie Meyernek a Twilightját (bár a szerzőtől inkább a parazitás szerelmi sztorit, A burok címűt ajánljuk). Hosszú évek után szinte biztos, hogy a tökéletes ajándék látszatát keltő új Harry Potter-könyv, a Bogar bárd meséi kicsit átverésnek tűnik, de a gyerek lebontja a fát, ha nem kapja meg. A sztárszerzők közül J.R.R. Tolkient adnak most ki fakszimilében, amitől nem kell megijedni, de a Kürtő úr szép és jó könyv, bár a neves Stephen Hawking könyvének talán jobban örülnék, mert ebben (George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz) mindent elmesélnek a világunkról, és hát ki tudhatna erről többet, mint egy elméleti fizikus. A kisebbeknek a csodásan szép Jancsi és Juliska reloadot vegyük. (Még több könyvről itt olvashat.)

8. Ha csak az érték a fontos

A legjobb lenne rögtön a Police gitárosának, Andy Summersnek a 110 ezer forintos könyvével kezdeni, ami tele van szép, fekete-fehér képekkel, és ha korábban eszmélt volna, akkor a sorszámozott, külön dedikált példányból óriási pénzért szerezhetett volna még. Így marad esetleg a 13 ezer forintos Gordon Ramsay-szakácskönyv, ami a hatalmas alakjával, az önálló díszdobozával, a szupersznob megjelenésével szinte tökéletes ajándék lenne.

Hatalmas képes albumokat tilos vásárolni. Elsőre a kezdő vásárló azt hiheti, hogy jó ötlet, mert nagy és látványos, és ilyet úgy sem venne magának senki, így biztos jó lesz. De mivel ilyet senki nem venne magának, ezért mi se, mert csak felkerül a polcra. Egy kivételt tudunk mondani, még pedig a Graffitiről szóló nyolcezer forintos albumot, ami 80 százalékban kép, de amikor szöveg van, akkor olyan információkat kapunk, hogy a szovjet utódállamokra hatással volt a szocialista rezsim művészete, illetve hogy Bulgáriában nehezen lehetett kapni festékszórót.

9. Kortárs irodalmat a kötelezők helyett

Rendkívül zavarba ejtő, ha a szülők igyekeznek a kötelező olvasmányok megvásárlásával megúszni a karácsonyt, pedig vehetnének néhány izgalmasabb kortárs szerzőt is, akiket esetleg szívesebben is olvasnánk. Itt egy gyors lista az idei termésből:

1. Cserna-Szabó András vidéki Pusziboltjában sok szex, szerelem és halál találkozik egy varázslatos elbeszélőmóddal
2. Bán Zoltán András a Hölgyszonátában egy Kertész Imréhez hasonló öreg zsidó íróról ír, valamint egy 56-os megcsalás történetről
3. Grecsó Krisztián a Tánciskolában egy fiatal jogász falusi önmegvalósítását meséli el a helyi tornatanár társaságában
4. Esterházy Péter a Semmi művészetben fociról, anyáról és irodalomról beszél, átírva (?) a Szív segédigéit
5. Krasznahorkai László Seiobo járt odalent egyre hosszabb mondatokkal vezet be minket a kultúra halálába, illetve ismerteti meg velünk a Távol-Keletet
6. Spiegelmann Laura igazi botrányszrző, mert a blogjából lett Édeskevés című könyv sokaknak túl szexuális, sokan meg nem tudják eldönteni, tényleg Garaczi írta-e
7. Centauri szintén nem fedi fel, ki ő valójában, bár Garaczit miindenkire rá lehet fogni
8. Závada Pál az Idegen testünkben a második világháborús történéseket a Fővám tér környékén szervezi egy nagy családtörténetté 9. Schein Gábor a Bolondok tornya című verses regényében két alak elindul 18. század közepén, hogy aztán korokon és városokon át megérkezzenek a jelenkor Bécsébe, ahol Casanova kettős fütyköse mellett torzult testeket állítanak ki

10. Ne vegyen könyvet, vegyen kiegészítőt

Ha valaki amúgy is szeret olvasni, akkor ne könyvet vegyünk neki, úgyis beszerez mindent, ami kell neki. Vegyünk ezért olyan dolgokat, amelyekre mindig szüksége van: szétnyitható és dizájnolt könyvespolcokat, látványos könyvjelzőket, Harry Potter-es vagy Star Wars-os könyvtámaszokat, vagy könyvtartót a konyhába. Ha ezek közül ön szerint egyikre sincsen szüksége, ami nem lehet igaz, akkor nyomtassa ismerőse kedvenc idézetét pólóra, mást nem tudunk javasolni. Milyen jól néz ki egy pólón, hogy Tojáséj.