Erzsébet
1 °C
4 °C

Nagypolgári panelelegancia Belső-Erzsébetvárosban

2008.04.04. 20:45
Újabb beruházás indul nemsokára Belső-Erzsébetvárosban, a Klauzál utca elején. Értékmegőrzőként indított projekttel értéket is őriznek, meg nem is: minimalista módon próbálják kerülni a faszádizmust.

A Bokréta Ház Kft. hamarosan megkezdi az Elizabeth Rezidencia építését. A 2005 óta húzódó, két és félmilliárdos beruházás résztvevői büszkén hirdetik, hogy megfelelnek a mai lakáspiaci igényeknek, emellett régi pesti zsidónegyed hangulatát is meg fogják őrizni. Eredetileg csupán egy nagy modernt épületet húztak volna fel a Klauzál utca 7-9. telken, a régieket ledózerolták volna, de 2006-ban - miután a beruházó már megvette a területet - műemlékvédelem alá került az egyik ott álló XIX. századi ház, így mégsem tudták lebontani.

Ilyen most

A felek (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az önkormányzat, a beruházó) ekkor tárgyalni kényszerültek, aminek eredményeképp azt találták ki, hogy kis részeket megtartanak és restaurálnak a két historizáló stílusú házból, hogy az utca képe ne nagyon sérüljön tovább. Viszont mögé beépítenek egy hétemeletes (plusz tetőtér) monstrumot. Az eredményekről, a tervekről egy lepusztult nagypolgári lakásban tartottak sajtótájékoztatót az érintettek.

A környékre igencsak jellemző faszádizmust (mikor a védett épületből csak a homlokzatot tartják meg, de belül az épület korábbi jellege teljesen eltűnik) azzal próbálták megkerülni, hogy a műemlékvédelem alatt álló, 1870-es években épült házból, a Klauzál utca 7-ből egy traktust teljes mértékben az eredeti jellegét megőrizve újítanak fel, a hátsó lépcsőházakat viszont lebontják. A másik historizáló stílusú ház homlokzatának megtartása már csupán a beruházó jóindulatán múlott. A zöldterületeket a törvényben előírtaknak megfelelő mértékben alakítják ki, tetőkert és kert is épül.

Ilyen lesz

Seress most

Különlegességként az új épületegyüttesben nemcsak portaszolgálat lesz, hanem Seress Rezső-múzeumot szeretnének majd nyitni, ahol a megboldogult slágerszerző személyes tárgyait állítanák ki. Az ilyen kis jelekből is látszik, hogy az önkormányzat, és a KÖH is próbálkozott küzdeni valamennyit azért, hogy ne csak egy újabb, stílustalan lakópark szülessen, hogy mit értek el, az már egy másik kérdés.

Mint látható a látványterveken, a gyönyörű régi homlokzatokra sötét árnyként vetül majd az óriási, lakótelepet idéző új épület, és felvetődik a kérdés, hogy a 21. században miért csak rettentő csúnya házakat tudnak tervezni, hova tűnnek a gangok, a díszek és az igazi elegancia. Mezős Tamás, a KÖH elnöke erre azt felelte, hogy abba, hogy egy beruházás tervezője milyen épületet emel saját pénzén, nincs beleszólásuk, ez a szubjektív döntésük, és sajnos globális tendencia manapság ez a minimalista stílus. A beruházó ugyan először azt állította, hogy ez Bauhaus, aminek nagyon híres képviselői voltak, de ezt a szakember korrigálta minimalistára.

Az újságírók húzták a szájukat a terveket nézegetve, volt aki a "színtelen-szagtalan" terminussal élt, de egy német akcentussal beszélő kolléga nemes őszinteséggel a "rettenetes, igénytelen architektúra" szavakat használta. Persze itt már a manapság jellemző újépítésű házak iránt felgyülemlett düh beszélt belőlük, ami nem csupán ennek a beruházásnak szól. Elég egy számmal arrébb menni a Klauzálon, ahol élőben láthatjuk a teljesen környezetidegen stílust, ami lassan már olyan sűrűséggel fordul elő itt, hogy lehetséges: a jövőben a minimalizmus lesz a kerület következő arculata.

Nincs pénz

Hunvald György polgármester elmondta, hogy a régi házak lakói, miután megkapták a kétszáznyolcvanezer forintos négyzetméterárat, boldogan költöztek el belőle máshova. Azt is előjelezte, hogy a szemben, a Klauzál 8-10-ben is valami hasonló projektet terveznek, reményeik szerint a környék rehabilitációjának keretein belül. Hunvald György később az erkélyen azt fejtegette néhány kötözködő újságírónak, nehogy azt higgyük, hogy az az elsődleges probléma a kerületben, hogy milyen kinézetű új házak épülnek, hiszen a rossz anyagi helyzetben előrébb tartoznak az iskolák, a kórházak és a közterületek gondjai. Persze azért mindent megtesznek, de elsődlegesen a törvényalkotással van gond. Amúgy pedig még így is élen jár a kerület a felújításra fordított összegek terén, mint elmondta, a fővárosban 300 millió forintos keret jut lakásfelújításokra, de Erzsébetvárosban évente félmilliárdot fordítanak ilyen célra.

Belmagasság

Az ingatlancég viszont legújabb projektjét a "Nagypolgári elegancia a város szívében" szlogennel hirdeti rózsaszín ködös honlapján, de mint kiderült, a nagypolgáriasság nem a lakásokra lesz értendő. A megmaradó, egykor nagypolgári lakásokat ugyanis irodának fogják árulni, a lakóépületben viszont csak 2 méter 70 centis lesz a belmagasság. Ez ugyan majdnem kétszer annyi lakás építését teszi lehetővé, mint amennyi korábban állt itt, viszont nem nevezhető nagypolgárinak. A századelőn épült házakban négyméteres belmagasságú lakások vannak, és a látványterveken látható, hogy a régi épület egy emelete az új épület majdnem két emeletének felel meg. A beruházó elmondta, hogy ahol ötven lakás volt eddig, ott 2009 végére, a tervezett átadásra nyolcvankettő lesz.

Az önkormányzat másik dolgozója pedig arról próbált meggyőzni, hogy ne nagyon sajnáljuk a négyméteres belmagasságot, hiszen a mai energiaárak mellett már ugyansincs, aki képes lenne felfűteni egy ilyen lakást, vagy ha igen, az nem erre a környékre költözne.

A lakásszámok növekedése felveti a kérdést, hogy ez milyen hatással lesz a környék zsúfoltságára. Hunvald György erre azt a választ adta, hogy eddig sem volt biztos, hogy aki lakást vett a környéken, az ide is költözött, hiszen az utóbbi években a lakások száma nőtt, viszont a lakosság száma csökkent. Mélygarázst is fognak építeni az autóknak, de persze ettől még a jellemzően egyirányú utcákból álló környék könnyen beduguló forgalma nem lesz jobb. Mezős Tamás hozzáfűzte, hogy a jövőben tervezik a kötelező belmagasságok növelését.

A környék rehabilitációjának kapcsán Hunvald örömmel jelentette be, hogy az egykori Hungária Fürdő és a Continental Szállót átalakítására új beruházó jelentkezett, aki nem lakóházat, hanem impozáns szállodát fog építeni a területen.

Úgy tűnik, amit az örökségvédelem új, követendő példájaként állítanak be a Klauzál 7-9. kapcsán, valójában csak egy újabb kompromisszumhalmaz, amit Hunvald gyermekkorának kedvenc sorozatából vett idézettel érzékeltetett: "Miért nem inkább a Hufnágel Pistához mentem feleségül?!"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?