Első díjat nyert a kormányzati negyed terve a Holcim európai pályázatán

2008.09.26. 07:55
A negyed nem fog megépülni, de a terv komoly európai díjat nyert. Sovány vigasz a tervezőknek.

A meg nem valósult kormányzati negyed terve nyerte el ötszáz induló közül az első díjat a Holcim Foundation for Sustainable Construction (Alapítvány a Fenntartható Építészetért) európai pályázatán. A százezer dollárral járó elismerést Janesch Péter, a tervező csapat vezetője vette át csütörtök este Madridban.

A svájci székhelyű cementkonszern alapítványa másodszor hirdette meg a fenntartható építészet pályázatát. Előbb a világ öt régiójában - Észak- és Dél Amerika, Afrika, Európa, India és Ausztrália - értékelik a regionális pályázatokat, majd a nyertesek automatikusan bekerülnek a 600 ezer dolláros díjazású világversenybe, amelynek jövőre lesz az eredményhirdetése.

A most zárult európai versenyre 500 pályázat érkezett, köztük 26 Magyarországról. A nyertes pályamű annyiban más, mint a Magyarországon nemzetközi zsűri előtt múlt évben nyertes terv, hogy jobban hangsúlyozza a kormányzati negyed környezetét, vagyis a Teréz-negyedet rekonstrukcióját, a Nyugati pályaudvar vágányainak a lesüllyesztését, valamint a Nyugati tér megújítását - mondta az MTI-nek Janesch Péter. A második terv készítésében közreműködött a Team 0708 tervezőiroda is. Az egész városrészre kiterjedő rehabilitációt a zsűri is kiemelte értékelésében.

A második helyezést a szlovén Maribor város olyan fejlesztési terve kapta, amely meghagyja a természet értékeit. A harmadik helyezett egy svájci autonóm menedékház terve lett. Ez napenergiával látja el önmagát, és használható például katasztrófa sújtotta vidékeken is.

Fegyverneky Sándor országos főépítész a díjátadó után az MTI-nek elmondta, hogy amikor a "köz" építési megrendelést ad, akkor követendő értéket közvetít. Ilyen érték volt a kormányzati negyed terve, amely nem volt megjelenésében kirívó, és reagált a környezet kihívására. Ezért kár, hogy nem épült meg - nyilvánított véleményt az országos főépítész.

Fegyverneky Sándor arra célzott, hogy a terv a megújuló energia hasznosításával számolt, egyebek mellett napkollektor szolgáltatta volna a melegvizet és hőszivattyú a fűtési energiát. A falak egy részét növényzet árnyékolta volna.