Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Első díjat nyert a kormányzati negyed terve a Holcim európai pályázatán

2008.09.26. 07:55
A negyed nem fog megépülni, de a terv komoly európai díjat nyert. Sovány vigasz a tervezőknek.

A meg nem valósult kormányzati negyed terve nyerte el ötszáz induló közül az első díjat a Holcim Foundation for Sustainable Construction (Alapítvány a Fenntartható Építészetért) európai pályázatán. A százezer dollárral járó elismerést Janesch Péter, a tervező csapat vezetője vette át csütörtök este Madridban.

A svájci székhelyű cementkonszern alapítványa másodszor hirdette meg a fenntartható építészet pályázatát. Előbb a világ öt régiójában - Észak- és Dél Amerika, Afrika, Európa, India és Ausztrália - értékelik a regionális pályázatokat, majd a nyertesek automatikusan bekerülnek a 600 ezer dolláros díjazású világversenybe, amelynek jövőre lesz az eredményhirdetése.

A most zárult európai versenyre 500 pályázat érkezett, köztük 26 Magyarországról. A nyertes pályamű annyiban más, mint a Magyarországon nemzetközi zsűri előtt múlt évben nyertes terv, hogy jobban hangsúlyozza a kormányzati negyed környezetét, vagyis a Teréz-negyedet rekonstrukcióját, a Nyugati pályaudvar vágányainak a lesüllyesztését, valamint a Nyugati tér megújítását - mondta az MTI-nek Janesch Péter. A második terv készítésében közreműködött a Team 0708 tervezőiroda is. Az egész városrészre kiterjedő rehabilitációt a zsűri is kiemelte értékelésében.

A második helyezést a szlovén Maribor város olyan fejlesztési terve kapta, amely meghagyja a természet értékeit. A harmadik helyezett egy svájci autonóm menedékház terve lett. Ez napenergiával látja el önmagát, és használható például katasztrófa sújtotta vidékeken is.

Fegyverneky Sándor országos főépítész a díjátadó után az MTI-nek elmondta, hogy amikor a "köz" építési megrendelést ad, akkor követendő értéket közvetít. Ilyen érték volt a kormányzati negyed terve, amely nem volt megjelenésében kirívó, és reagált a környezet kihívására. Ezért kár, hogy nem épült meg - nyilvánított véleményt az országos főépítész.

Fegyverneky Sándor arra célzott, hogy a terv a megújuló energia hasznosításával számolt, egyebek mellett napkollektor szolgáltatta volna a melegvizet és hőszivattyú a fűtési energiát. A falak egy részét növényzet árnyékolta volna.