Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Üvegkocka épül a Hősök terén

2008.04.07. 14:07
A budapesti Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének tervezési folyamatába Karácsony Tamás Ybl-díjas építész javaslatát vonják be, jelentette be Baán László, az intézmény főigazgatója.

A nyertes pályázat szerint a mintegy 6000 négyzetméteres, földfelszín alatti rész a Szépművészeti Múzeumot a Dózsa György út felől körülölelő járdasziget és a Hősök tere díszburkolata alatt helyezkedne el, a felszínen a Dózsa György út felől pedig egy üvegkocka állna.

Látványtervek

A terveket Szécsi Zsolt, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat vezető építésze és Karácsony Tamás együtt gondolja majd tovább. A régi épülethez való kapcsolódást és a szükséges átalakítások építészeti megoldásait pedig Mányi István építész tervezi. A fejlesztéssel párhuzamosan valószínűleg a Hősök tere régóta tervezett rehabilitációja is megkezdődik.

A főigazgató ismertetése szerint az új épületrészben olyan terek, funkciók és szolgáltatások kapnak helyet, melyek nélkül ma már elképzelhetetlen egy nagy európai múzeum. Lesz időszaki kiállítótér, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, kávézó, étterem és múzeumbolt is.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv kiemelt projektjei közé sorolt, 3,8 milliárd forintos beruházás munkálatai 2009 tavaszán kezdődnek el és 2010-re fejeződnek be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!