Még hizlalja gyűjteményét a Kogart

2005.04.28. 11:42
A 3 milliárdos magánvagyonból alapított művészeti alapítvány nem nyereséges, de megkezdte a XXI. századi gyűjtemény felállítását. A Kogart nagy dobása az épületeket a feje tetejére állító művész, a világhírű Oppenheim lesz idén.
Húszezer látogatójukkal sikerként értékelte a Kovács Gábor üzletember 3 milliárdos felajánlásából működő Kogart művészeti magánalapítvány első évét a kuratórium elnöke. Tóth Tamás az alapítvány Andrássy úti épületében rendezett sajtóbeszélgetésen elmondta, legnagyobb látogatottsága Péreli Zsuzsa gobelinművész kiállításának volt, de sikere volt a Fehér László festményeit és nyolcvanas évek képzőművészetét bemutató, FMK - Azok a nyolcvanas évek című kiállításnak is. Ez utóbbiról Tóth elmondta, tudják, hogy nem fedte le teljesen a korszakot, de a kezdeményezés úttörő jellege miatt mégis elégedettek.

Elválasztás előtt

A Kogartban az elmúlt évben hetvenöt céges rendezvényt is rendeztek, az alapító célja ugyanis, hogy az intézmény önfenntartó módon működjön, az alapítvány pénzét pedig gyűjteményépítésre, ne az épület fenntartására fordítsák. Az Index kérdésére Kovács Gábor elmondta, a ház évi 400 millió forintból működik, a rendezvények, az étterem és a belépők pedig még nem fedezték ezt az összeget, mivel a nyitás évére való tekintettel még nem kerestek szponzorokat. Hiába számítottak állami támogatásra vagy a főváros segítségére is, jegyezte meg Kovács. Terveik szerint a Kogart három év alatt állna saját lábára.

A huszonegyedik századi gyűjtemény, amelynek felállítását a Kogart alapításakor kezdték meg, jelenleg 24-25 darabból áll, mondta Tóth Tamás. Bemutatását ugyanakkor egyelőre nem tervezik, "hizlalják a gyűjteményt".

A vagabond művész személyesen

A 2005-ös év nagy dobása a világhírű amerikai művész, Dennis Oppenheim négy évtizedet átfogó életmű kiállítása lesz, tudtuk meg Iványi Brigitta művészeti titkártól. A szobrászatot és az építészetet összeolvasztó, nemzetközi, köztéri munkáiról és body art-alkotásairól nevezetes alkotó első magyarországi kiállítása alkalmából személyesen is ellátogat a megnyitóra. Kiderült az is, hogy Oppenheim kezdetben egy erre a kiállításra épített, kinetikus művet szeretett volna kiállítani, a tervek el is készültek, a kivitelezés a távolból azonban nehézkesen ment, így végül az életmű kiállítás mellett döntött a Kogart és a művész.