Aktivisták vállalták fel a Goya-rablást

2008.09.15. 13:42
"Goya, műved visszatért a harcba" - üzente egy eddig ismeretlen aktivistacsoport, akik levélben vállalták magukra Francisco Goya rézkarcának elrablását. A Szomorú sejtelem című kép múlt hét kedden tűnt el egy bogotai kiállításról.

Az eddig ismeretlen S-11 Szabad Művészet Kommandó elnevezésű szervezet vállalta magára Francisco Goya XVIII. századi spanyol festő felbecsülhetetlen értékű rézkarcának elrablását egy bogotai kiállításról. A kolumbiai fővárosban a Háború borzalmai című sorozat nyolcvan darabját állították ki. A Szomorú sejtelem című munka a múlt héten kedden tűnt el. A kiállítást rendező Gilberto Alzate Avendano alapítvány helyi idő szerint vasárnap jelentette be, hogy levelet kaptak, amiben az S-11 vállalta magára a képrablást.

"Goya nem halt meg"

"Goya, műved visszatért a harcba - idéz az állítólagos képrablók szövegéből a kiállítást rendező alapítvány közleménye. - Goya nem halt meg, küzdelme folytatódik. Rézkarca szétszakítja a múzeumok pókhálóját és beleveti magát a jelenkor csatájába. A kép a mi kezünkbe került." Az anonim szerzők emellett a túl magas belépti díjat kifogásolták az El Tiempo című lap tudósítása szerint.

Ala María Alzate, az alapítvány igazgatója szerint nem ismert, hogy a szervezet egyáltalán létezik-e és van-e köze a festő munkájának eltüntetéséhez. A szöveg stílusa viszont hasonlít az M-19 elnevezésű forradalmárcsoport 1974-es keltezésű leveléhez, amiben Simon Bolivár dél-amerikai szabadságharcos Bogotában őrzött kardjának elrablását vállalták magukra.

A nyolcvan képet a művész szülőhelyén, a spanyolországi Fuendetodosban működő Goya-múzeum kölcsönözte a bogotai alapítványnak.