Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aktivisták vállalták fel a Goya-rablást

2008.09.15. 13:42
"Goya, műved visszatért a harcba" - üzente egy eddig ismeretlen aktivistacsoport, akik levélben vállalták magukra Francisco Goya rézkarcának elrablását. A Szomorú sejtelem című kép múlt hét kedden tűnt el egy bogotai kiállításról.

Az eddig ismeretlen S-11 Szabad Művészet Kommandó elnevezésű szervezet vállalta magára Francisco Goya XVIII. századi spanyol festő felbecsülhetetlen értékű rézkarcának elrablását egy bogotai kiállításról. A kolumbiai fővárosban a Háború borzalmai című sorozat nyolcvan darabját állították ki. A Szomorú sejtelem című munka a múlt héten kedden tűnt el. A kiállítást rendező Gilberto Alzate Avendano alapítvány helyi idő szerint vasárnap jelentette be, hogy levelet kaptak, amiben az S-11 vállalta magára a képrablást.

"Goya nem halt meg"

"Goya, műved visszatért a harcba - idéz az állítólagos képrablók szövegéből a kiállítást rendező alapítvány közleménye. - Goya nem halt meg, küzdelme folytatódik. Rézkarca szétszakítja a múzeumok pókhálóját és beleveti magát a jelenkor csatájába. A kép a mi kezünkbe került." Az anonim szerzők emellett a túl magas belépti díjat kifogásolták az El Tiempo című lap tudósítása szerint.

Ala María Alzate, az alapítvány igazgatója szerint nem ismert, hogy a szervezet egyáltalán létezik-e és van-e köze a festő munkájának eltüntetéséhez. A szöveg stílusa viszont hasonlít az M-19 elnevezésű forradalmárcsoport 1974-es keltezésű leveléhez, amiben Simon Bolivár dél-amerikai szabadságharcos Bogotában őrzött kardjának elrablását vállalták magukra.

A nyolcvan képet a művész szülőhelyén, a spanyolországi Fuendetodosban működő Goya-múzeum kölcsönözte a bogotai alapítványnak.