Holnap kezdődik a könyvhét

2003.06.11. 13:03
351 könyvújdonság, 107 pavilon és 1200 író-olvasó találkozó a bibliofilek fiestáján, a 74. Ünnepi Könyvhéten.
Holnap kezdődik a 74. Ünnepi Könyvhét, amin 101 kiadó 351 vadonatúj könyvét vásárolhatják meg az írott szó, a papír és a csiriz szerelmesei. Ha a magánkönyvtár alapításán fáradozó olvasó az idei újdonságok mindegyikét meg szeretné vásárolni, több mint 750 ezer forintot kéne magával vinnie, ráadásul ezúttal a Vörösmarty téri központi helyszín mellett a Liszt Ferenc tér környékét és a Ráday utcát is végig kéne caplatnia az egyre tornyosodó könyvhalommal.

A forgalom növekedése miatt egyre több kiadó időzíti jelentősebb könyveinek kiadását a nyári irodalmi kiárusításra, hiszen tavaly még csak az idei fele, azaz 150 kiadvány jelent meg a könyvfesztiválon. A piac bővülését jelzi, hogy a tavalyi évben 45 millió könyvet adtak el több mint 53 milliárd forint értékben, ez a szám, szakértők szerint, idén akár meg is duplázódhat.

Az óriási forgalom miatt nem meglepő, hogy egyetlen apró, mindössze hat négyzetméteres sátor bérleti díja idén 150 000 forintba kerül, míg egy dedikálásra is alkalmas szék-asztal-napernyő kombinációt hatezer forint plusz áfáért lehetett bérelni a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésétől. Egy időben egyébként akár hetven gyorsított író-olvasó találkozó is folyhat a Vörösmarty téren, a vásár alatt pedig több mint 1200 dedikálást tartanak majd

Vele és ellene

A rendezvényt június 12-én délután 4-kor Oravecz Imre Kossuth-díjas költő nyitja meg a Vörösmarty téren. A hagyományok szerint a nyitó napon adják át a Szép magyar könyv 2002 versenyének jutalmait, valamint a Hermész-díjat, amelyet a minőségi munkát végző könyvesboltoknak adományoz az Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

A Vörösmarty téri vásárral párhuzamosan idén június 13-15 között harmadszor kerül megrendezésre az ünnepi könyvhét társ- és ellenrendezvénye a Ferencvárosi Könyvfesztivál a Ráday utcában. Az eseményt a szervezők reményei szerint a gyerekkönyvekre, a szépirodalomra és a művészeti albumokra koncentráló tematikus könyvkínálat, valamint a Ráday utcai adottságok: a kortárs képzőművészeti kiállítások, a zenei események, a színházi performanszok, valamint a fesztivál ideje alatt bemutatkozó villányi borok különböztetik meg a Vörösmarty téri eseményektől.

Hrabal, Ráczkert és Fidesz

A könyvvásár szépirodalmi újdonságai közt szerepel többek közt John Updike kisregény-sorozata, Kundera és Hrabal életműve, a jövőkutatás iránt érdeklődök pedig például Fukuyama klónozásról szóló Poszthumán jövendőnk című művét, vagy James Gleick a technokrata társadalom megállíthatatlan gyorsulása felett kesergő Gyorsabban című dolgozatát vehetik majd meg. Akik könnyebb, vagy értéktelenebb művekre vágynak Beregi Tamás Egyetleneim című Ráczkert-kalauzát, vagy netalántán Király Gábor Újszövetség fantázianevű újabb Fidesz-leleplezését választhatják.

Index-közeli

A könyvhéten jó néhány index-közeli író műve is bemutatkozik, így természetesen bárki megveheti Uj Péter Hőstermelő című klasszikusát, amit a jeles író 13-án pénteken délelőtt 10 órakor dedikál a Vörösmarty téren. Földes András kollégánk Eröss Zsoltról, a magyar hegymászásról, és a világ tetejéről szóló riportkönyvébe pedig vasárnap 16 órakor kaphatnak néhány szívélyes szót a vásárolók. A könyvhéten debütál a kultúra rovat szeretve tisztelt fejének könyve is, amelyben az eddig főleg horgászkönyveiről és tényfeltáró cikkeiről ismert zsurnaliszta apasággal kapcsolatos élményeit osztja meg az arra érdemesekkel. Szily László többértelmű Kitolás címet viselő alkotásának megvásárolt példányait az író csütörtökön 17 órakor látja el kézjegyével.