A spanyol irodalom az idei könyvfesztivál díszvendége

2006.03.23. 14:36
A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az olvasók találkozhatnak Jorge Semprúnnel, Csingiz Ajtmatovval és Kertész Imre felolvasást tart életrajzi regényéből.

A világ egyik legjelentősebb és legelterjedtebb nyelvének, a spanyol nyelvnek, valamint kultúrának a képviselői lesznek az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei; az április 20-án kezdődő rangos eseményt Sólyom László köztársasági elnöki nyitja meg.

Az esemény szokásos díszvendég-írója a Párizsban élő Jorge Semprún lesz; könyveinek magyarországi gondozója, az Európa Könyvkiadó arra törekszik, hogy az író nevének korábbi franciás írásmódja helyett meghonosítsa hivatalos, spanyolos írásmódját. Az Európa a 82 éves író két könyvét is megjelenteti a négynapos fesztiválra. Újra kiadják A nagy utazást, a lágerbeli élmények alapján íródott, 1963-ban megjelent "megkerülhetetlen" regényt, amely a buchenwaldi koncentrációs táborba való négynapos utazás története; és megjelenik a Húsz év, egy nap című friss könyv, amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját.

A kortárs spanyol, illetve spanyol nyelvű irodalmat olyan további nagy sikerű szerzők képviselik majd, mint Pedro Almodóvar, Federico García Lorca, vagy a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdes, Julio Llamazares.

Az irodalomkedvelő közönség a magyar fővárosban köszöntheti a XX. századi irodalom jelképes alkotóját, a kirgiz Csingiz Ajtmatovot is, valamint 17 ország neves szerzőit, többek között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat.

Berlin is itt lesz

Újdonság, hogy Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye. A német standon nyíló irodalmi szalon keretében Berlinben élő, Berlint témául választó vagy berlini kiadóval rendelkező szerzők olvasnak fel friss műveikből és beszélgetnek a közönséggel.

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjét és a főbejárat előtti sétányt benépesítő, 1.600 négyzetméternyi alapterületű standokon 550 könyves műhely mutatja be köteteit. A tervek szerint 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik majd a polcokon - mondta el Zentai Péter László.

Régi hagyományt követve megrendezik az esztendő kiemelkedőnek ígérkező könyvpremierjét: a Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre felolvasást is tart önéletrajzi ihletésű új művéből, a K. dossziéból.

A könyvfesztiválon - a több mint 250 program között - idén is ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről. A könyves seregszemle április 23-án az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul.