Hatvanezer látogató a könyvfesztiválon

2008.04.28. 09:55
Az idei díszvendég, Bret Easton Ellis mellett az új helyszín is bevált a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ezért a rendezvényt jövőre is a Millenárison tartják.

"Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - mondta Zentai Péter László fesztiváligazgató. - Jóval több mint hatvanezer érdeklődő volt kíváncsi a könyves seregszemlére."

"A díszvendég, Bret Easton Ellis amerikai író beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az eddigi világsztároktól eltérően huszonéves rajongók ezreit csábította a fesztiválra. Az Amerikai Psycho és a Nullánál is kevesebb szerzőjével megtartott programokon fiatal olvasók tömegei vettek részt, dedikálásain pedig hosszan kígyózott a sor" - tette hozzá.

A díszvendég Kínán nem kérték számon Tibetet

"A díszvendég ország, Kína egyik magas szintű állami képviselője a rendezvényen jelentette be, hogy támogatási alapot hoznak létre magyar szerzők műveinek fordítására" - emelte ki a fesztiváligazgató, és a Kína és Tibet közötti feszültségre utalva örömét fejezte ki, hogy az emberek nem a kultúrán kérték számon a politikát, azaz hogy a könyvfesztivált elkerülték az ezzel kapcsolatos atrocitások.

"A könyvfesztiválon évek óta kimagasló felhozatallal jelenlévő Románia hivatalosan is bejelentkezett díszvendégnek, amit magas színvonalú, rohamosan fejlődő kortárs irodalma is indokol. Díszvendég országnak azonban India és a skandináv országok is jelentkeztek már" - mondta Zentai Péter László.

Jövőre visszatérnek a Millenárisra

"Az új helyszín, a Millenáris maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tökéletes körülményeket biztosított a több száz kiállítónak, vendégnek és a háromszáznál is több kísérőrendezvénynek" - mondta. Hozzátette: a technikai részletek csiszolására szükség lesz, de az már biztos, hogy a könyvfesztivál jövőre is a Millenárison nyitja meg kapuit.

A könyvfesztivál keretében csütörtöktől vasárnapig csaknem félezer magyar és külföldi könyvkiadó, valamint több száz magyar és külföldi alkotó várta az irodalomkedvelőket, akik mintegy ötvenezer kiadvány közül válogathattak.

A seregszemle díszvendége, Bret Easton Ellis a rendezvény nyitónapján vette át a Budapest Nagydíjat, míg a díszvendég ország, Kína egy száz négyzetméteres standon várta a távol-keleti irodalom iránt érdeklődőket.

A több mint háromszáz kísérőrendezvény között dedikálások, felolvasások, színpadi beszélgetések és szakmai tanácskozások kaptak helyet. A zárónapon átadták az Év Gyermekkönyve, az Év Kiadója és az Év Kereskedője díjakat, és külön programon köszöntötték a kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat, költőket is.