Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könyvhét - hetvenharmadszor

2002.06.06. 23:34
Íme él könyv e hazán, ez számomra most azt is jelenti, hogy a kultúrhaza, a könyveshaza többé nem cövekelhető körül 93 négyzetkilométeren - mondta Szilágyi István Kolozsvárott élő Kossuth-díjas író a 73. Ünnepi könyvhét megnyitóján, csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett, június 10-ig tartó seregszemlén ezúttal is több száz újdonságot kínálnak a magyarországi és a határon túli könyves műhelyek. Szilágyi István szavai szerint az írók világtól való kívülállása törekvésének nem egyszer megmaradását, megléte folyamatosságát köszönhette nemzeti kultúránk.

Mint hangoztatta, a könyv igazán akkor sodródik veszedelembe, amikor új eszmékkel, szokatlan jövőlátással ajánlja a társadalom figyelmébe magát, amely aztán, ha ezekkel nem tud mit kezdeni, égetéssel cenzúráz.

Az Ünnepi könyvhét hivatalos katalógusában 188 könyv kapott helyet, ebből 47 készült határon túli könyvműhelyben. A Vörösmarty téren 92 pavilonban sorakoznak a kötetek.

A Magyar Rádió irodalmi szerkesztősége másodszor települt ki a Vörösmarty térre. A tervek szerint több min hatvan alkotó lesz vendége a rádiós irodalmi színpadnak. A másik pódiumon a könyvkiadók tartanak bemutatókat. A hétfő kora estig tartó irodalmi, művészeti kavalkádban több szerző dedikálja majd a művét. A Vörösmarty téren kívül ugyancsak a könyveké lesz a főszerep a III. kerületi Fő téren, a VI. kerületi Írók boltjában és a Liszt Ferenc téren, valamint a IX. kerületi Ráday utcában is.

Medgyessy: jó dolognak tartom
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön kilátogatott a budapesti Vörösmarty térre, ahol rövid sétát tett az Ünnepi könyvhétre felállított pavilonok között. A kormányfő az MTI-nek elmondta: hosszú idő óta minden évben eljön erre az eseményre.

- Azt gondolom, ha valaki miniszterelnök lesz, nem kell megváltoztatnia a szokásait. Nekem az a szokásom, hogy eljárok a könyvhétre, és azért jöttem el most is - nyilatkozott a miniszterelnök félórás sétája során. A könyvheti kínálattal kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon jó dolognak tartja, hogy sok könyv jelent meg. - Azt szeretném, hogy az embereknek legyen idejük olvasni és legyen igényük arra, hogy könyveket vegyenek a gyerekeiknek és saját maguknak - mondta Medgyessy Péter.

Arról, hogy a kormánynak milyen tervei vannak a könyvkiadásra vonatkozó nulla százalékos áfa bevezetését illetően, a miniszterelnök nem kívánt szólni. A Püski Kiadó standja előtt álló emberek, köztük olyanok, akik az éppen ott dedikáló Csurka István író, politikus asztalánál várakoztak, hangos pfújolásba kezdtek, amikor Medgyessy Péter elhaladt mellettük.

A 73. Ünnepi könyvhét több szerzője megajándékozta könyve egy dedikált példányával Medgyessy Pétert.