Nem Gutenberg volt az első

2005.09.29. 13:25
A könyvnyomtatás alig ismert koreai feltalálóit mutatja be a Frankfurti Kommunikációs Múzeum, koreai buddhista szerzetesek ugyanis 78 évvel Gutenberg előtt már fémbetűkkel nyomtattak könyvet.

Nem a Bibliát, hanem Buddha tanításait nyomtatták papírra elsőként fémbetűkkel, derül ki a Frankfurti Kommunikációs Múzeum kiállításán, ahol egy jóval Gutenberg Bibliája előtt nyomtatott könyvet tekinthetnek meg a látogatók november 20-ig. A kiállítás a Frankfurti Könyvvásárhoz kapcsolódik, melynek vendége idén Korea. A nyomtatott könyv alakjában megjelent, Jikji című buddhista gyűjtemény 1377-ben, 78 évvel korábban keletkezett, mint Gutenberg világszerte ismert, 1455-ben készült Bibliája.

Bolhapiacon vették

A Frankfurtban kiállított példány reprodukció: eredetije hosszú ideig a Francia Nemzeti Könyvtárban rejtőzött, és jelenleg páncélszekrényben őrzik Párizsban. A könyvtár egyik koreai származású munkatársa 1972-ben talált véletlenül a kötetre. A könyv a XIX. században került Franciaországba, miután egy francia Ázsia egyik bolhapiacán ráakadt. Eredetileg még egy másolata is volt a Jikjinek, de annak holléte nem ismeretes.

A koreai buddhista szerzetesek technikája annyiban különbözött a Gutenberg által alkalmazott eljárástól, hogy az előbbiek betűit bronzból vagy rézből, Gutenbergéit ólomból öntötték, és eltérő nyomtatási technikát is alkalmaztak. Különböztek azonban a célok is: Gutenberg a Bibliával - az egyház révén - pénzt akart keresni, Ázsiában viszont szigorúan tilos volt pénzért eladni kinyomtatott könyveket - mutatott rá Eva Hanebutt-Benz múzeumigazgatónő.