Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Költészeti fesztivállal indul a Kultucca

2008.04.08. 10:50
Az Europoetica nemzetközi költészeti fesztivállal indul csütörtökön a fővárosban a Ráday Kultucca elnevezésű programsorozat. A négynapos irodalmi rendezvényen könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és kiállítások kapnak helyet a Ráday utcában és környékén.

Csütörtökön délután Budapest jövőjéről szóló beszélgetéssel indul a költészeti fesztivál, amely nyitóeseménye az augusztusig tartó Ráday Kultucca című, IX. kerületi kulturális programsorozatnak.

A Futurbia címmel futó eszmecserén a Budapest-márkanév kialakításáról, a városfejlesztési stratégiáról beszélgetnek Budapesten élő külföldiek: nagykövetek, konzulok és gazdasági társaságok képviselői.

Ezt a Ráday Könyvesház, valamint a Kálvin Kiadó könyvbemutatója követi, majd Fusz György keramikusművész Leletek című kiállítása, utána Naszódi Zsuzsa festő Portré és modell című tárlata nyílik meg. A portrék neves alkotók - mások mellett Békés Pál, Forgách András, Karinthy Márton, Popper Péter és Radnóti Sándor - arcképét ábrázolják.

Költészeti fesztivál második napján Délszláv irodalmi találkára várják az érdeklődőket a Sanyi és Aranka Színház épületébe. Háború után béke címmel szerb, horvát, szlovén, bosnyák, montenegrói és vajdasági alkotók arról beszélgetnek, hogyan dolgozták fel a délszláv háborút. Este a Ráday Képesházban 3 nő 3 kérdés címmel fiatal írónők arról folytatnak eszmecserét, hogy mi foglalkoztatja a mai alkotónemzedéket, valamint arról, hogy miről nem akarnak vagy nem lehet manapság írni.

Szombaton az Iowai Nemzetközi Íróprogram 2007-es résztvevői közül hat író mutatkozik be a magyar közönségnek az Amerikából jöttem, mesterségem címere: író alcímű program keretében. Az írórendezvénynek 1967 óta helyet adó amerikai egyetem nemzetközi irodalmi életben betöltött szerepét az alkotók orosz, bolgár, görög, héber és máltai nyelven felolvasott műveikkel érzékeltetik. A részleteket Vallai Péter színművész tolmácsolja az érdeklődőknek.

Ingeborg Bachmannak, a német nyelvterület kultszerzőjének szentelik az Europoetica harmadik napját. Az 1926 és 1973 között élt írót és munkásságát pódiumbeszélgetés, könyvbemutató és irodalmi est keretében idézik fel mások mellett Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Jász Attila és Térey János költők részvételével. Kányádi Sándor költő és a Kaláka együttes közös fellépésével zárul a szombat a Bakáts téri templomban.

A fesztivál zárónapjának utolsó programján Három férfi a szerelemről címmel a szerelmes versekről beszélgetnek a különböző generációt képviselő alkotók. A Skóciában született, de 2005 óta Magyarországon élő Christopher Whyte, Nádasdy Ádám költő, műfordító és nyelvész, valamint az 1976-ban született és a József Attila Kör elnöki posztját betöltő Gerevich András közös jellemzője, hogy múzsáik férfiak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!