Kvarnström a Trafóban

2000.10.06. 14:12
A Kenneth Kvarnström álmodta ,,Osztott látás" című táncdarab az idei év egyik legkiemelkedőbb Trafós programja volt. Kvarnström, svéd koreográfus, táncosai tökéletesen mozogtak együtt a zenével és a multimédiás felülettel. Egyszerre ennyi harmóniát és feszültséget összeállni kortárs táncban korábban még nem láttam.

Nyers erő és a szenvedély
Nincs díszlet. A hatalmas teret mindössze öt monitor, egy leereszthető fénykép-pár és négy táncos lakja be. Kvarnström fokozatosan kapcsolja be a mind több és több ingerforrást - tévé-képernyőket, nehezebb zenéket, fényképeket és magukból világosságot árasztó kockákat. Koncepciójának lényege párhuzamos kommunikációs csatornák nyitása. Sosem túl sok, de mindig több, mint amennyit egyszerre be tudunk fogadni.

Ha a néző egy pillanatra a képernyőkön felvillanó feliratokra pillant, hamar elragadják tekintetét - az általában két csoportra osztott - táncosok. Mozdulataik felváltva lassúak, és gyorsabbak, ezzel kiegészítve és kontrasztossá téve egymást. E táncban a nyers erő és a szenvedély éppúgy megjelenik, mint a gyengéd gondoskodás finom gesztusai.

Hihetetlen erő feszül egy-egy mozdulatban
A darab értése nagyon szorosan kapcsolódik a kezdetben ambient, végül az experimentális technóba hajló zenei kísérethez. Az Aphex Twin nyugalmas rezdüléseivel együtt indulnak Kvarnström táncosai. A mozgásuk lassított felvételt idéz, mégis hihetetlen energia feszül egy-egy mozdulatban.

Az ,,Osztott látás" lényege valóban a felosztás, az állandó döntéshelyzet megteremtése. Így a közönség a választás nemes gesztusán keresztülhet kapcsolatba a darabbal, érezve mikor kell együttmozognia zenével, tánccal és képpel.

Mindezzel a koreográfus talán utalni akar a médiából ránk zuhanó információáramra, a kontrollra vagy annak hiányára, de az érzés ennél sokkal kézzelfoghatóbb. Elég egy késő délutáni sétára gondolni a nagykörúton - szembejövő arcokkal, férfiakkal és nőkkel, reklámtáblákkal és kirakatokkal. Igazi urbánus darab, másfél óra céltalan bóklászás.

Koreográfia: Kenneth Kvarnström
Tánc: Cilla Olsen, Raisa Punkki, Mika Backlund, Mattias Ekholm
Zene: Woozapower, Aphex Twin
Fény: Vesa Ellilä
Fotó: Stefan Bremer
Videó: Teemu OK Kokkonen