Óriási mobilszobor készült a Duna-partra

2007.03.07. 00:07
A tavalyi velencei biennále kiállítását tervező csapat high tech mobilszoborrá alakította a Lánchíd utca egy most épülő hoteljének homlokzatát.

A Duna-parton sétálók hamarosan egy, a szél ritmusára hullámzó üvegfalra figyelhetnek fel a budai oldalon. A harminc méter magas, alkalmazott művészeti alkotáson nappal a vízfelület képe látható. Az éjszaka kivilágított üvegtáblákon pedig egy óriási ujjlenyomat rajzolódik ki, amelyben különböző ábrákat vehet ki az, aki hajlamos hosszabb ideig bámulni furcsa alakzatokat.

A hétfőn a helyére került üvegfal valójában a Lánchíd közelében épülő dizájnhotel üveghomlokzata. A lamellákból álló felület elkészítésével a tervezők azokat a fiatal képzőművészeket és építészeket bízták meg, akik nevéhez a tavalyi, sikeres építészeti biennále kiállítása is fűződik.

Lepkék, halak, planktonok

A Budapest új nevezetességének szánt butikhotel tervezői, Sugár Péter és ifj. Benczúr László üveglamellás homlokzatot szánt a Dunára néző épületre. A felület kidolgozásával megbízott Szövetség 39 nevű társaság javasolta nekik, hogy az üvegárnyékolók ne egyszerűen díszítsék a hotelt, hanem reflektáljanak az épület környezetére.

A 200 négyzetméteres üvegfelületre így került fel egy olyan, a víz fodrozódását ábrázoló kép, amelynek alapjául a folyóról felülről készített fotó szolgált. Az amorf formák nem egyszerű raszterekből állnak.

A különböző színű pontokról közelről, azaz a szobavendég perspektívájából kiderül, hogy apró vízi lényeket, lepkéket és halakat ábrázolnak. "A lények a Dunára és a közeli, budai hegyekre utalnak" - mesélte az egyik alkotó, Orosz Richárd, aki üvegmunkák mellett az 1000% street art-csoport tagjaként is működik. Ők készítették a hétvégi Parti Nagy Lajos-felolvasóest installációit is.

Az üvegfelületre homokfúvással egy másik ábra is felkerült, tudtuk meg a Szövetség 39-ben alkotó Baróthy Annától. A hatalmas ujjlenyomat éjszaka lesz látható, amikor a lamellák feletti ledvilágítást bekapcsolják.

Az ujjlenyomat indái közt megbújik egy óriási búvár alakja, és néhány olyan ábra, amik az alkotók kézjegyeként kerültek az üvegre.

Szél és üveg

Az egyedileg mozgatható lamellák azonban nem csak statikusan utalnak a környezetre. A műgyantába öntött macskákra alapuló biennálés kiállításban szintén résztvevő Nextlab csoport olyan rendszert dolgozott ki, amelyben az ablakok előtti üveglapok mozgását a szél járása irányítja.

Az épület tetején elhelyezett szélirány- és szélerősségmérő berendezés adatait egy szoftver dolgozza fel, és közvetíti a vezérlőberendezéshez. A lamellák így a szél irányának megfelelően hullámzanak, forognak, sajátos mobilszoborrá alakítva a homlokzatot.

A Lánchíd 19 nevű hotel várhatóan májusban nyílik. Az egyedi berendezésű hotelt felvették a világ 140, progresszív megoldásokat alkalmazó szállodáját tömörítő klubba, a Design Hotelsbe.