Együtt tekéztek az 'igazi Lebowskival'

2003.07.23. 16:50
Több ezer rajongó gyűlt össze A nagy Lebowski című film ihletésére létrejött második Lebowski találkozón - a bowling, a fehér-orosz ünnepén.
A nagy Lebowski megalkotására egy valós személy, Jeff Dowd inspirálta a Coen fivéreket; róla mintázták Dude-ot, a film főhősét. A los angeles-i naplopó békésen lopja a napot, amikor gengszterek törnek be hozzá, jól megverik - milliomos névrokona helyett - és ráadásul összepiszkolják a perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik, hogy tisztázza a félreértést, de persze csak még jobban elmerül az emberrablás és a pornográfia mocskos világában.

Szombaton a 900 fősre duzzadt tömeg az AMF Rose tekepályán gyűlt össze a főhős jellegzetes viseletében. A péntek éjféli vetítésen 500 ember vett részt, a nagyszámú közönséggel csak a Rocky Horror Picture Show nézőserege vehette fel a versenyt. "Csak nagyon ritkán nézek filmet a tévében, de ha a Lebowskit adják, mindig ott ragadok"- mondja a Dude-ot alakító Jeff Bridges, aki éppen New Yorkban népszerűsíti Seabuiscuit című új filmjét. "Egyszerűen látnom kell, ahogy Turturro a tekegolyót nyalogatja."

Az idei fesztivál egyik fő attrakciója volt Bridges dedikált fotósorozata. "Olyan az egész, mint egy "Star Trek- gyűlés a "gyökerek" nélkül" - állapítja meg Jon Cook, a 28 éves louiseville-i ügynök. Mi van ebben a filmben, ami miatt két ember időt és energiát nem sajnálva megcsinálta ezt a fesztivált, és mi viszi rá az embereket arra, hogy egy napot utazzanak miatta? Scott Shuffitt, a fesztivál társrendezője így nyilatkozik erről: "A sztori egy tekepályán játszódik, teljesen normális emberekkel. A nagy Lebowskiban nincsenek hősök." Bridges nem ért egyet a kijelentéssel: "Dude egzisztenciális hős. Úgy veszi az életet, ahogy jön, és mindig a számára legjobb dolgot csinálja." A fesztivál egyértelmű slágere az Igazi Dowd volt: a rajongók állandóan a sarkában voltak: "Szerintem az emberek nagyrészt azért jönnek ide, hogy barátokat keressenek ebben a bizarr környezetben"- találgat Dowd.

Russell és Shuffitt, a fesztivál két szülőatyja már régóta barátok voltak, amikor először eszükbe jutott a Lebowski Fesztivál gondolata egy tetováló gyűlésen. Kerestek egy tekepályát, nyomtattak cédulákat, szétosztották, és kivártak. Az eredmény 150 Lebowski- rajongó volt, akik tekézéssel és persze nagy mennyiségű whire russian fogyasztásával múlatták az időt. "Először viccből csináltuk az egészet és tessék. Mára egy kisebbfajta fesztivállá nőtte ki magát" - tette hozzá Russell.